Loeb és Raikkönen mozgatja az F1-piacot

2009.10.14. 16:33
Fernando Alonso átigazolásakor minden simának tűnt, de Kimi Raikkönen kivárása gátolja két másik menő csapatváltását is. A helyzet bonyolult, mert a finn meg a ralibajnokra vár.

A brazil sajtó a héten eladta Rubens Barrichellót a Brawntól a Williamshez, de a pilóta szerdán pontosított: ”Tény, hogy tárgyalok a Williamsszel, de Brawnnal is, és még nem írtam alá semmit.”

Halkabban folyik az egyezkedés Nico Rosberg körül, akit a Mercedes biztosan elvisz a Williamstől, csak még nem tudja, melyik csapatához, a McLarenhez vagy a Brawnhoz.

Két hete, Fernando Alonso ferraris szerződésével minden egyenesnek tűnt, Kimi Raikkönent várták a McLarenhez, de nem történt semmi, sőt, a finn elmondta, jövője nem is dől el a következő napokban, hetekben.

Nemrég újra megerősítette, a raliváltás lehetséges, idén jópárszor kipróbálta magát benne, de csak vb-esélyes autóba hajlandó beülni, legyen szó bármilyen kategóriáról.

Itt jön a képbe az ötszörös ralivilágbajnok Sebastien Loeb, aki nyáron a Forma-1-gyel kacérkodott, és az utóbbi hónapokban, a múlt héten is GP2-es formaautóval tesztelt.

Ő azt mondja, csak kedvtelésből, de azt korábban nem zárta ki, ha a raliszezonnak vége, átnézzen a Forma-1-be. Az utolsó F1-GP az utolsó rali-vb-futam után van, november 1. és október 25. a két dátum.

A pilótapiac valószínűleg Loebtől, illetve eredményeitől és döntésétől függ: a zárórali előtt egy ponttal van lemaradva a vezető Mikko Hirvonen mögött, ha győz Angliában, sorozatban hatodszor világbajnok.

Mit bizonyíthat még ott, kézenfekvő a váltás, de nem lenne rossz legalább sejteni, mire lehet képes a profi F1-esek között: Abu-Dzabi remek alkalom, a Toro Rosso újoncát, Jaime Alguersuarit szívesen lecseréli egy versenyre a bajnok kedvéért.

Loeb döntése eredményfüggő, ha úgy dönt, jön a Forma-1-be, ralicsapatának, a Citroennek, ami az egyik legjobb autó odaát, megérheti szerződtetni Kimi Raikkönent. Sőt, a finnek is megérheti, valószínűleg nem lesz sokkal kevesebb esélye vb-t nyerni Dani Sordo, mint a McLarennél Lewis Hamilton mellett.

Ha a ferraris átmegy, a McLaren elveszíti jelöltjét az angol mellé, szívesen ülteti be Nico Rosberget, és így Ross Brawnnak nem kell elküldenie Rubens Barrichellót. Örül a Mercedes, mindenki elégedett.

A B-eset, hogy Loeb marad a raliban – vagy mert nem lesz bajnok vagy mert nem érzi magát versenyképesnek az F1-ben –, így nem lesz üres a Citroen, és minden megy az eredeti elképzelések szerint: Raikkönen a McLarenhez, Rosberg a Brawnhoz, Barrichello a Williamshez.

Kiderül, de legalább a raliszezon végéig mindenki csak találgat.