Kurvára világbajnok vagyok!

2009.10.19. 22:04
Jenson Button nem úgy beszélt, mint a tipikus autóversenyző, aki eléri életcélját, azaz megnyeri a Forma-1-et. Beszélgetett az újságírókkal, szórakoztatóan.

Kilenc, többnyire átszenvedett szezon után a tizedikben világbajnok Jenson Button, vasárnap, Brazíliában biztosította a címet. Mivel a futamon - ahogy június óta majdnem mindig – nem került az első háromba, a hivatalos sajtótájékoztatón nem volt ott, csak később találkozott a médiával.

”Mindenki itt van? Kurvára világbajnok vagyok!” – köszöntötte az újságírókat, amivel az autosport.com munkatársa szerint hamar magára irányította a figyelmet, és megalapozta a hangulatot.

Már vasárnap, rögtön a futam után elmondta, sosem érezte magát tipikus F1-pilótának, ez az interlagosi sajtószobában újra bebizonyosodott.

”Úgy ki fogom élvezni ezt a pillanatot, hogy azt el sem hinnétek. Ez volt életem legjobb versenye, nagyszerűen vezettem, DC azt mondta, győztesek vezetnek így” – mesélte Button, hogyan értékelte őt az exfutamgyőztes skót, David Coulthard.

A nyertes angol annyit beszélt, mint Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Kimi Rikkönen, Sebastian Vttel és Felipe Massa összesen, és még érdekesen is.

A hatásos felütés után magát méltatta: ”Nagyszerű érzés világbajnokként ülni itt, úgy gondolom, abszolút megérdemeltem. Én voltam a legjobb a 16 versenyen, ezért lettem bajnok. Én vagyok az, én vagyok a világbajnok. Egész éjjel ezt fogom hajtogatni, mert most mondták, törölték a gépemet”.

Sao Paulóban töltötte az ájszakát, egyedül a hotelszobájában, a Brawn-partira csak 45 percre nézett le. Nem volt vele barátnője, a fehérneműmodell Jessica Michibata, akit ezúttal nem hozott magával.

Az egyedüllétet nehezen is viselte. ”Jessica nélkül magányos voltam, kérdeztem is a szerelőket, nem akar-e valaki a szobámban aludni, de nem jelentkezett senki. Pénteken megálmodtam, hogy elszúrom az időmérőt, de világbajnok leszek. Az álmokban tényleg lehet valami igazság.”

Button 14.-ként rajtolhatott, onnan jött föl ötödiknek, rengeteg kocsit kellett megelőznie, hogy bajnok lehessen. Főleg az elsőversenyes Kamui Kobajasival gyűlt meg a baja, akit alig tudott lehagyni.

”Az a gyerek őrült, gondolom, csak tapasztalatlanság, de rengeteget mozog a fékúton, Nakadzsima tudja, miről beszélek. Mindenki más kemény volt, ám sportszerű, de majd helyre tesszük őt is” – mondta a japánról, aki a másik említett japánt kitette a versenyből.

A 29 éves Brawn-versenyző az év elején volt formában, az első hét futamból hatot megnyert, azóta viszont csak egyszer állt dobogón. Június óta pontszerzésekből, morzsákból élt, tartogatta korábban megszerzett előnyét. Állítja, ha az utolsó hat futamot nyeri meg, senki nem beszélne róla, milyen volt az év elején, szerinte ”jó év volt, néha kemény”. ”Az időmérőt elszúrtam néhányszor, de a futamokon mindig javítottam, és ez a fontos” – értékelte szezonját.

Februárban még úgy látszott, nem is lesz szezonja, a Honda kivonult az F1-ből, Ross Brawn csak három héttel a rajt előtt tudta megmenteni a csapatot.

”Voltak ajánlataim, de egyik sem olyan, amivel előrébb ment volna a karrierem, arra gondoltam, kihagyok egy évet. Féltem tőle, akkor elfelejtenének, úgyhogy örültem, hogy ott tudtunk lenni Ausztráliában. Ross kitüntetést érdemel, rengeteget segített, különösen az utóbbi versenyeken. Nélküle sehol nem lennénk, most meg a tündérmese végére értünk.”

Arról is kérdezték, kinek köszöni leginkább váratlan sikerét: ”Az öreg fiú, természetesen, egész életemben értem élt, persze az egész családom is. A versenyzésben meg a csapat fontos, remélem, most már végre megkapják a prémiumukat, mindegyikük nagyszerűen dolgozott, nélkülük nem lehetnék világbajnok”. Az öreg fiú apja, John Button, aki minden futamra elkísérte.

Az utóbbi hetekben felmerült, a sikerek ellenére nem a Brawn GP-nél folytatja, de elárulta, szerződésekről még nem volt szó, a vb-re koncentráltak. ”Nem tárgyaltunk még komolyan, le akartuk zárni előtte ezt az ügyet. Most majd leülünk, de csak miután kihevertem a másnaposságom.”