Mosley lép: Todt vagy Vatanen az FIA élén

2009.10.22. 18:08
Jean Todt és Ari Vatanen verseng a leköszönő Max Mosley helyéért, a győztes a Forma-1 és a Rali-világbajnokság ura lesz. Választás pénteken, esélyes a francia.

Jean Todt vagy Ari Vatanen lesz a 16 év után távozó Max Mosley utódja, pénteken új elnököt választ az FIA, vagyis a Nemzetközi Autós Szövetség. A poszt fontos és érdekes, mert birtoklója a leghíresebb autós kategória, a Forma-1 irányítására is hatással van, valójában ő felügyeli a sportágat.

A sokat támadott Mosley-t tavasszal sikerült kitúrniuk a Forma-1-es csapatoknak, lelépését leginkább a Ferrari akarta, cserébe aláírta az F1 folytatását biztosító Concorde-egyezményt.

Todt Mosley jelöltje, nyíltan támogatta, valószínűleg nagyjából azt folytatná, amit elődje elkezdett, de kiemelve az együttműködést. Jelszava: csapatmunka.

Vatanen egyértelműen változást akar, ezt tükrözi jelszava is: sportszerűség.

Állítólag a francia Todt az esélyesebb, de ha megválasztják sem lesz könnyű elfogadtatnia magát a Forma-1-gyel: bő 15 évig a Ferrari csapatfőnöke volt, idén köszönt el végleg a cégtől. Ennek ellenére az olaszok sem támogatják.

Favoritjuk a volt ralivilágbajnok, finn Vatanen lehet, aki kevésbé kemény karakter, kompromisszumképesebb, és feltehetően több szabadságot hagyna az istállóknak, illetve az egész Forma-1-nek. Kevésbé mászna bele a napi ügyekibe, jobban odafigyelne más kategóriákra is, mint például a rali, amit sokak szerint lezüllesztett a Mosley-éra.

A vb nagy válságban, mindössze két gyári csapat, a Citroen és a Ford maradt, Sebastien Loeb hat éve uralja a sorozatot, idén hosszú idő után először van ellenfele.

A jelöltek közül holnap választanak az FIA tagszövetségei, a világ nemzeti autóklubjainak vezetői.

A kampány meglehetősen durva volt, Todtékat burkoltan megfélemlítéssel gyanúsította a másik oldal, a volt EP-képviselő Vatanen bírósághoz is fordult, hogy az biztosítsa a korrekt szavazást.

A napokban egy eszmecsere után a kérelmét visszavonta, megállapodott Todttal, minden sportszerűen zajlik le le pénteken, Párizsban.

A győzelemnek egyelőre sok jelentősége nem lesz, a jövőbeni akcióiból derül majd ki, mennyire volt fontos esemény az új FIA-elnök megválasztása.