Szökőnap
4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Nappal-éjjeli F1-futam Abu-Dzabiban

2009.10.29. 08:45
Az idényzáró lesz az első, amin világosban indulnak a kocsik, de sötétben érnek célba. A sivatagi F1-pálya sok mindenben első.

Pénteken kezdődik a nagydíj Abu-Dzabiban, a világ legmodernebb versenypályáján, ami több szempontból egyedülálló. A célegyenes alatt áthaladó boxutcáról már írtunk, de a pilóták az egyik tribün alá is bemehetnek, ha elvétik a féktávot.

Az F1 leghosszabb, 1,2 kilométeres egyenesének végén a bukótér nem túl nagy, a lehető legjobb helykihasználás érdekében a lelátó alá is benyúlik. A Yas Hotel hasonlóan helyezkedik el, a pályát keresztezi, alatta futnak a kocsik.

A futamra mind az ötvenezer jegy elkelt, a szervezők büszkék, hogy az összes hely fedett, ilyennel eddig csak futballstadionokban találkozhattunk.

A hétvége legnagyobb látványossága vasárnap, helyi idő szerint délután öt órakor kezdődik: a futam világosban, a szürkület kezdetén rajtol, viszont sötétben ér véget, a reflektorokat menet közben kapcsolják be, ami nem csak az F1-et, de minden autós vagy motoros kategóriát tekintve egyedülálló.