Fábián, Sebestyén
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Abu-Dzabiban se nő, se pia, se cigi

2009.11.01. 04:36
A szigorú vallási szabályok minden Európában megszokott dolgot tiltanak, az előírásokat a Forma-1-futamra látogató külföldieknek is be kell tartaniuk.

A legexkluzívabb F1-futam a hétvégi Abu Dzabi Nagydíj, mind az 50 ezer, kivétel nélkül fedett helyre szóló jegy elkelt, a Paddock Club nevű VIP-részleget négyről ötezresre kellett bővíteni. A pálya területén belül ötcsillagos szálloda működik – a versenykocsik is átmennek alatta - , a fényűzés óriási, főleg hogy az időmérő és a futam is sötétben, villanyfény mellett ér véget.

A dúsgazdag vendégeknek sem szabad viszont mindent, a pálya honlapján feltüntetett szigorú szabályok rájuk is vonatkoznak. ”A szeretet nyilvános kimutatása felnőttek között tilos, a kézen fogás és a csók nem megengedett, sértőnek foghatják föl a helyiek, pénzbírsággal vagy börtönnel büntethető” – írja a weblap.

Az ország – haladó – muszlim vallásának szabályait mindenkinek tiszteletben kell tartania, így az alkoholfogyasztás csak a szállodák annak árusítására jogosult éttermeiben, illetve bárjaiban lehetséges. Az országba bevinni, az utcára vagy bármilyen nyilvános helyre kivinni tilos.

Az ittasság ennek megfelelően hatványozottan büntetendő, ”különösen súlyos” vétség, az országutakon természetesen zéró tolerancia érvényes. A kábítószer persze alapból kizárva, sőt, a pálya területén dohányozni sem lehet, sehol, a tribünökön sem.

A vallási előírásokat annyira komolyan veszik, hogy a pilóták pezsgő helyett szódavizet locsolnak majd a futam végén.

Nico Rosberg Mogyoródon a biztonságért kampányol

Az Allianz meghívására Magyarországra jön az F1-pilóta, hogy megmérkőzzön a legügyesebb magyar autóvezetőkkel és megossza velük tapasztalatait.

Magyarországra érkezik november 20-án Nico Rosberg, hogy a hungaroringi Allianz vezetéstechnikai pályán adjon tanácsokat a magyar autósoknak. A Williams Forma-1-es pilótája személyesen tart bemutatót azoknak a szerencsés érdeklődőknek, akik egy totójáték kitöltésével pályáznak, majd saját autójukkal a legjobbak között lesznek a november 15-i tanpályapróbán.

Az internetes játékot    helyesen kitöltők közül 120 résztvevőt sorsolnak ki, majd a 30 legügyesebb megmérkőzhet Rosberggel is.

A német versenyző Allianzzal közös célja, hogy felhívja a figyelmet a leggyakoribb balesetkiváltó okok, a gyorshajtás és az ittas vezetés veszélyeire, illetve a biztonsági öv használatára.