Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezüstnyilakkal tűnhet el a Brawn GP

2009.11.11. 14:56
Egyetlen, győztes szezon után átalakulhat a Brawn GP, ha a Mercedes keresztülviszi terveit, és megveszi gyári csapatának. Átfényezné, saját nevén indítaná, Button, Raikkönen, Rosberg közül kettőt beleültetne, a kimaradó a McLarennek jutna.

Egyetlen szezon után eltűnhet a Brawn GP a Forma-1-ból, írja a német Auto Motor und Sport (AMS) magazin: a Mercedes azon dolgozik, hogy megvegye, és teljes gyári alakulatává tegye.

Már a szezon közben kiszivárgott, a Mercedes nem csak motorszállítóként akarja támogatni Ross Brawnékat, hanem minél nagyobb részesedést akar vásárolni, ám 2011 végéig szerződés köti a McLarenhez, amiben negyven százalékos tulajdonos.

Ennél többet 14 év alatt sem sikerült megszereznie, Ron Dennis és társai sosem fogják eladni teljesen, megtartják csapatukat. Brawn ellenben hajlandó akár 75 százalékot átengedni a németeknek, ami már bőven többségi részesedés, vagyis döntő szavuk lenne.

A Mercedesnél egyelőre tagadják, ki akarnának szállni a McLarenből, de az AMS szerint a háttérben folyamatosan tárgyalnak. Többek között ezért áll a pilótapiac, nincs szerződése a világbajnok Jenson Buttonnak, az exbajnok Kimi Raikkönennek, illetve a feltörekvő Nico Rosbergnek.

Sorsuk attól függ, sikerül-e a Mercedesnek a Brawnba épülnie vagy a teljes hatalomátvételre várni kell. A helyzet a szponzori szerződések miatt különösen bonyolult, a felek most azt vizsgálják, a McLarent támogató főszponzor, a Vodafone hogyan fogadná a kiszállást és mit szólna a változásokhoz.

Talán a leglényegesebb a módosítások közül: a Mercedes magával vinné tradicionális ezüst színét, így 2010-ben már a Brawn-utód autói indulnának a csillogó fényezéssel.

Úgy tudni, a McLarennek nem tragédia a Mercedes kiszállása, azt tervezi, hamarosan saját gyártású motorjával indul – mint a Ferrari – , ám a projekt csak 2012-ben kezdődhet. Martin Whitmarsh McLaren-menedzser egy év hosszabbítást akar kicsikarni, de ez a jelenlegi helyzetben nem érdeke a Mercedesnek.

Ha a két istálló helyzete rendeződik, kezdhetik elosztani a pilótákat: Kimi Raikkönen favorit a McLarenhez, túl drága a Brawnnak, ám a Mercinek már nem lenne az. Nico Rosberg is a németeké, megtartják Buttont, csak azt nem tudni biztosan, hol. Negyedik helyük Lewis Hamiltoné, ő nem mozdul a McLarentől.

Az egyezkedésre még van idő, főleg, mert mindkét csapat anyagilag és technikailag is abszolút rendben van, nem függenek a Mercedes döntésétől. Brawnék már nyáron elmondták, összeszedték a 2010-es szponzorpénzüket, a visszafogottabb második szezonfélnek meg az az oka, hogy jelentős pontelőnyük miatt már a jövő évi autóra költöttek.

A McLaren hasonlóan gondolkodott, a 2011-ig érvényes Vodafone és a szeptemberben meghosszabbított Santander-szerződés anyagilag bebiztosította.

Ami természetes: a Merci a teljes Brawn-menedzsmentet helyén hagyná, Ross Brawn és kollégái a csillaglogó alatt dolgoznának tovább.

Nico Rosberg Mogyoródon a biztonságért kampányol

Az Allianz meghívására Magyarországra jön az F1-pilóta, hogy megmérkőzzön a legügyesebb magyar autóvezetőkkel és megossza velük tapasztalatait.

Magyarországra érkezik november 20-án Nico Rosberg, hogy a hungaroringi Allianz vezetéstechnikai pályán adjon tanácsokat a magyar autósoknak. A Williams Forma-1-es pilótája személyesen tart bemutatót azoknak a szerencsés érdeklődőknek, akik egy totójáték kitöltésével pályáznak, majd saját autójukkal a legjobbak között lesznek a november 15-i tanpályapróbán.

Az internetes játékot    helyesen kitöltők közül 120 résztvevőt sorsolnak ki, majd a 30 legügyesebb megmérkőzhet Rosberggel is.

A német versenyző Allianzzal közös célja, hogy felhívja a figyelmet a leggyakoribb balesetkiváltó okok, a gyorshajtás és az ittas vezetés veszélyeire, illetve a biztonsági öv használatára.