Hivatalos: Kimi Raikkönen a rali-vb-n indul

2009.12.04. 09:17
Kategóriát vált az ex-F1-bajnok, 2010-re megegyezett a Citroennel. Csak egy világbajnoki futamot hagy ki, az egyik legjobb autót kapja.

Megerősítette a Citroen, hogy szerződtette Kimi Raikkönent a 2010-es rali-vb-szezonra: a cég juniorcsapatában, gyári C4-essel indul, csapattársa Sebastien Ogier lesz. A tizenhárom futamból tizenkettőn rajthoz áll, csak Új-Zélandra nem utazik, mert az istálló oda nem nevez.

"Ez egy új, izgalmas kihívás. Egyelőre egy évre szerződtünk, meglátjuk, mit hoz a jövő" - fogalmazott Räikkönen, aki a Ferrarival 2009-ben a hatodik lett a Forma-1-ben.

A 2007-es Forma-1-es bajnok első versenye a február közepén kezdődő Svéd Rali lesz, augusztus 1-én, a Magyar F1-GP idején hazájában, Finnországban vezet.

Raikkönen az után döntött a rali mellett, hogy miután a Ferraritól távozott, a McLaren Jenson Buttont szerződtette helyette. Még felmerült a neve a Mercedesnél, de ez nem bizonyult komolynak.

Karrierjét a Red Bull támogatja, de ez az autosport.com értesülése szerint nem jelenti, hogy 2011-re visszatér a márka F1-csapatába. Raliban eddig több kisebb futamon és az idei finn vb-fordulón indult, a 15. helyről esett ki egy S2000-es Fiat Puntóval.

A 30 éves klasszis 2001-ben érkezett a Forma-1-be, 157 futamra nevezett, 18-szor győzött, hatvankétszer állt dobogón, tizenhatszor startolt az élről, 579 pontot szerzett. Harmincötször futott leggyorsabb kört, szerepelt a Saubernél, a McLarennél és a Ferrarinál, az olaszokkal lett világbajnok.