Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Illegális lehet az új Forma-1-es pontrendszer

2009.12.15. 19:29

A tekintélyes Auto Motor und Sport értesülései szerint illegális lehet a Forma-1-ben jövőre bevezetésre kerülő új pontszámítási rendszer, mert a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIFA) és a csapatok a javaslat meghozatalakor nem követték az új Concorde-egyezményben foglalt eljárási rendet. A világbajnoki sorozatot szabályozó dokumentum ugyanis rögzíti, hogy az F1-es bizottság tagjai - az istállók, a kereskedelmi jogokat birtokló Bernie Ecclestone, valamint a FIA és a gumiszállító képviselői, a szervezők és a szponzorok - kizárólag olyan kérdésekben tehetnek javaslatot, amelyhez a Sport- és Technikai Munkacsoport is hozzájárult.

A Motorsport Világtanács a múlt pénteken fogadta el a bizottság ajánlását, amely szerint a következő szezontól kezdve az első tíz helyezett versenyzőt pontoznák, sorrendben 25-20-15-10-8-6-5-3-2-1 elosztásban. Eddig az első nyolc helyezett kapott pontot, 10-8-6-5-4-3-2-1 megoszlásban.

Az AMS szerint az új rendszer a szurkolók körében is elégedetlenséget váltott ki, és felmerült a kérdés, hogy kinek állt érdekében a leginkább a pontosztás megváltoztatása. Az Auto Motor und Sport azt írta, hogy az új rendszer nem jelent nagy változást, mert a régi számítás szerint egy második és egy hetedik pozícióért járó pontokkal (8+2) ugyanannyit lehetett összegyűjteni, mint egy győzelemmel (10), s ez jövőre sem lesz másképp (20+5=25).