Michael Schumacher visszatér a Mercedesszel

2009.12.23. 09:20 Módosítva: 2009.12.23. 11:34
Szerda délelőtt a csapat megerősítette a hétszeres világbajnok igazolását, aki három év kihagyás után jön vissza a Forma-1-be. Három évre írt alá.

A Mercedeshez szerződött kedd este az istálló brackley-i központjában Michael Schumacher, a megállapodást szerda késő délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be az F1-istálló.

A hétszeres világbajnok három évre, valószínűleg évi hétmillió euróért írt alá Ross Brawn vb-címvédő csapatához, Nico Rosberg márkatársa lesz. Három teljes kihagyott idény után tér vissza. (A Ferrarinál utolsó éveiben négyszer ennyit keresett.)

”Azt hiszem, a motivációm egyértelmű. Ross felhívott november végén, hogy versenyezhetnék a Mercedesnél. Nagyszerű ötletnek tartottam, igazából sosem hagytam el a versenypályát. 2006-ra belefáradtam az F1-be, de három év alatt feltöltődtem, készen állok. Motorokkal játszadoztam eddig, most már jöhet valami komoly dolog" - hangzott a visszatérő első nyilatkozata.

A megállapodás már hetek óta csak Schumacher egészségi állapotán múlt, orvosi vizsgálaton kellett átmennie, hogy sérült nyakát versenyzésre alkalmasnak nyilvánítsák.

”Mielőtt igent mondtam volna, megbizonyosodtam, száz százalékos vagyok, a nyakam már nem probléma” - jegyezte meg szerdán.

Néhány hete Dieter Zetsche Mercedes-főnök azt mondta, január 2-án jelentik be új pilótájukat, elismerte, ajánlatot tettek a klasszis németnek.

A január 3-án 41 éves Schumacher 2006 végén, 91 futamgyőzelemmel vonult vissza az F1-ből. 1991-es bemutatkozása óta szerepelt a Jordannél, a Benettonnál, a Ferrarinál, utóbbi kettőnél együtt dolgozott Brawnnal, aki újra a csapatfőnöke lesz.

Augusztusban már megpróbálkozott a visszatéréssel, a sérült Felipe Massa Ferrarijába ült volna be, de akkor motorverseny-balesetben megsérült nyaka még megakadályozta.

”Sajnos akkor még túl közel voltunk a bukáshoz, de mostanra teljesen meggyógyult. Mindenre képes vagyok, amire régen, semmi gond vele.”

Exfőnöke, a Ferrari-elnök Luca Di Montezemolo a napokban elárulta, Schumacher mérhetetlenül csalódott volt, hogy nyári kísérlete meghiúsult, neki a hét végén már elmondta, nem hagyja ki a Mercedes-lehetőséget.

Montezemolo szerint barátként válnak el 14 évnyi közös munka után, de az olasz szurkolók nem így érzik, a gazzetta.it szavazásán a drukkerek 63 százaléka nem tartja helyesnek, hogy igent mondott a Mercedesnek.

Valójában a német céghez is visszatér, mert a kilencvenes évek elején a gyár juniorcsapatában kezdte karrierjét, Mercedesszel indult a sportkocsibajnokságban.

Új csapata közel 55 év kihagyás után nevez újra saját istállóval a Forma-1-be, a november elején felvásárolt Brawn GP utódjaként.

Schumacher a legidősebb és természetesen a legsikeresebb pilóta lesz a mezőnyben, volt világbajnok társai szerint újra győzni fog, Nigel Mansell és Niki Lauda vb-esélyesnek tartja.

Február közepén, az első 2010-es, valenciai teszten ül újra F1-autóba.