Fellebbez a FIA Briatore felmentése ellen

2010.01.11. 18:45

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hétfőn bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be Flavio Briatore ügyében: a Forma-1-es Renault istálló korábbi csapatfőnökének a FIA által szeptemberben kirótt örökös eltiltását egy hete törölte egy párizsi bíróság. Jean Todt FIA-elnök azt mondta, hogy a szervezet irányítói egyhangúlag döntöttek a fellebbezés mellett.

Briatorét azért büntette meg a nemzetközi szövetség, mert bebizonyosodott, hogy a 2008-as Szingapúri Nagydíjon Nelson Piquet Jr. - elöljárói utasítására - szándékosan okozott úgy balesetet a 13. körben, hogy a biztonsági autó a pályára jöjjön, így a gyanúsan korán tankoló Fernando Alonso előnyre tett szert a riválisokkal szemben, és végül a futamot is megnyerte.

A Renault csapat kétéves, felfüggesztett eltiltást kapott, a volt főmérnököt, Pat Symondsot öt évre kizárták a FIA-rendezvényekről, Alonsót felmentették, és az istállótól még augusztus elején menesztett Piquet Jr.-t sem marasztalták el. Briatore mindvégig tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, s végül bírósághoz fordult. A múlt keddi döntés nyomán 15 ezer eurós kártérítést is kap, bár eredetileg másfél millió eurót követelt. Symondsot szintén felmentették a büntetés alól, s ötezer eurós kártérítést ítéltek meg a javára.