Új szabályok az idei Forma-1-ben

2010.02.02. 13:12

A Forma-1-es csapatok képviselői és a főbb részvényesek kedden beleegyeztek a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által javasolt idei szabálymódosításokba. Ezeknek megfelelően változik a pontszámítási rendszer, módosulnak a gumikkal kapcsolatos előírások, valamint 2011-től betiltják a tavaly vitatott kettős diffúzorokat.

A FIA közleményéből kiderül, hogy 2010-ben futamonként az első tíz helyezett kap majd pontokat, a győztes 25-öt, a többiek pedig sorrendben 18,15,12,10,8,6,4,2, és 1 pontot.

A gumik használatára vonatkozó szabályok annyiban módosulnak, hogy azoknak a pilótának, akik bejutnak az időmérő edzés harmadik, befejező szakaszába, kötelező lesz azokkal a kerekekkel felállni a rajtrácsra, amelyekkel elérték legjobb idejüket.

A FIA közleményében hozzátette, hogy a száraz pályára alkalmas gumiszettek futamonként felhasználható mennyiségét 14-ről 11-re csökkentik.

A tavaly áprilisban a FIA által szabályosnak ítélt, a későbbi világbajnok Brawn GP istálló által is alkalmazott kettős diffúzorokat 2011-től betiltják. A kedden nyilvánosságra hozott szabálymódosítások véglegesnek tekinthetőek, de azokhoz 48 órán belül a FIA Motorsport Világtanácsának is hozzá kell járulnia.