Vettel nyert, Webber túlélte Valenciát

2010.06.27. 13:57
A német rajttól célig vezetett, csapattársa nagy bukást úszott meg. Hamilton büntetéssel is 2., a 3. Buttont és még majdnem fél tucat pontszerzőt vizsgálnak.

Izgalmas és változatos Európa Nagydíjat nyert meg Sebastian Vettel Valenciában, Lewis Hamilton biztos második, harmadik dobogós viszont még nincs, mert a tíz pontszerzőből ötöt vizsgálnak a biztonsági autós szabályok megsértése miatt.

Vettel végig vezetett, Hamilton és Alonso már az első kanyarban megelőzte a másodikként rajtoló Webbert, aki visszaesett, hamar kereket cserélt, majd a 10. körben hatalmas bukást úszott meg. Kovalainen lassú Lotusát akarta előzni, de túl későn vágott ki mögüle, a hátsó kerekére futott, a Red Bull szaltózott egyet a levegőben, majd orrára és hátuljára esett. A gép visszaállt a hasára, és még úgy ötven métert csúszott, amíg a gumifalba ütközött.

A pilótának nem lett baja, azonnal kidobta a kormányt, és kiszállt, a futam biztonsági kocsi alatt folytatódott.

Az élmezőny gyorsan kereket cserélt, Vettel maradt az élen, Hamilton a második helyen, de később kiderült, az angol megelőzte a biztonsági kocsit, amikor az már gyakorlatilag a pályán volt. Áthaladó büntetést kapott, csakhogy ekkorra úgy elhúzott a harmadik Kobajasitól, hogy a boxáthajtás után is simán visszajött másodiknak.

Alonso és a Ferrari már a rádióbeszélgetéseiben kiakadt, mert a spanyol a 10. helyre esett vissza azzal, hogy betartotta a szabályokat, és nem ment el az SC mellett. (Nem kizárt, a McLaren tudatosan vétett, különben Hamilton is a tíz környékére esett volna vissza.)

Vettel és Hamilton elhúzött elöl, Kobajasi csak három körrel a vége előtt esett túl a kötelező kerékcserén, addig feltartotta Buttonékat. Nem sokkal előbb derült ki, hogy az angol, a 4-6. helyen befutó Barrichello, Kubica és Sutil túl gyors kört futottak a biztonsági kocsi alatt, így az FIA vizsgálatot indított ellenük, aminek eredménye csak jóval a leintés után lesz meg.

A hetedik helyen Kobajasi végzett, aki az utolsó előtti körben Alonsót, az utolsóban, sőt, az utolsó kanyarban Buemit előzte meg. A svájci így 8., a spanyol 9. - tisztán -, a 10. de la Rosa szintén 20-25 másodperces büntetést kaphat.

Hivatalos végeredmény még nincs, annyi biztos, hogy Hamilton továbbra is vezetni fogja a világbajnokságot, 127 pontja van. Vettel egyelőre harmadik 115-tel, Webber 103-mal áll, a többiek eredménye bizonytalan, később derül ki.

Az Európa GP nem hivatalos végeredménye

 1.  Vettel        Red Bull-Renault           1h40:29.571
2. Hamilton McLaren-Mercedes + 5.042
3. Button McLaren-Mercedes + 7.658
4. Barrichello Williams-Cosworth + 20.627
5. Kubica Renault + 22.122
6. Sutil Force India-Mercedes + 25.168
7. Kobayashi Sauber-Ferrari + 30.965
8. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 31.299
9. Alonso Ferrari + 32.809
10. De la Rosa Sauber-Ferrari + 42.414
11. Petrov Renault + 43.287
12. Rosberg Mercedes + 44.382
13. Liuzzi Force India-Mercedes + 45.890
14. Massa Ferrari + 46.621
15. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 48.239
16. Schumacher Mercedes + 48.826
17. Di Grassi Virgin-Cosworth + 1 kör
18. Chandhok HRT-Cosworth + 2
19. Glock Virgin-Cosworth + 2
20. Senna HRT-Cosworth + 2
21. Trulli Lotus-Cosworth + 4

A valenciai Európa Nagydíj körről körre

14:00: Elindultak az autók a felvezető körre.

Rajt: Vettel jól eljött, Webber beragadt, Hamilton és Alonso is megelőzte, sőt, az angol majdnem a németet is.

1.: A két autó valószínűleg össze is ért, Alonso így támadni tudta Hamiltont, de előzni nem. A mclarenes azt mondja, valami vibrál a kocsin a koccanás miatt, ennek ellenére lerázta Alonsót a kör végére.

2.: Vettel, Hamilton, Alonso, Massa, Kubica az első öt, Webber kilencediknek esett vissza.

4.: Hamilton első szárnyából az első kanyarban letört egy darab, de nem látszik a tempóján.

6.: Kicsit beállt az élmezőny, nincsenek csaták, szétszakadt az első öt. A hatodik Button is kicsit lemaradva, majd jön Barrichello és Hülkenberg, utánuk Webber.

8.: Webber cserélt gumit, elrontották neki, még jobban vissza fog esni.

10.: Az ausztrál Red Bull-ja egy nagyon lassú Lotus hátsó kerekére futott rá, a kocsi felrepült, keményen a betonra csapódott. A pilóta kidobta a kormányt, és kiszállt. Nagy szerencséje volt Webbernek, Kovalainen túl hamar fékezhetett. Biztonsági kocsi a pályán.

11.: Mindenki kereket cserélt, a sorrend az élen nem változott, Vettel 1., Hamilton 2.

12.: Schumacher csak egy körrel később váltott, visszaesett az utolsó helyre.

14.: Schumachernek visszarakták a kemény gumit, mint a többieknek, mindenki végig megy most már.

15.: Kiment a biztonsági kocsi, Vettel rákapcsolt, a célegyenesre vezető utolsó kanyarban majdnem kicsúszott. Hamilton talán meglepődött, ő is elszúrta kicsit, így nem tudott előzni a célegyenes végén.

16.: Vettel, Hamilton, Kobayashi, Button, Barrichello, Kubica a sorrend, a Ferrarik hátrébb, Alonso 10.

20.: Vettel jó egy másodperccel vezet, Hamilton spórol a benzinnel. Szoros csaták nem nagyon akadnak, a 8. Sutilt támadja Alonso.

21.: Hamiltont vizsgálják a bírák, nem igen tudni, miért. Talán a kerékcseréjénél történhetett valami.

25.: Hamilton áthajtásos büntetést kapott, mert megelőzte a biztonsági kocsit. Egyértelmű volt, akkor történt, amikor a kocsi bejött a pályára.

27.: Egy sörös üveg van a pályán az egyik leggyorsabb kanyarban. Hamilton letöltötte boxbüntetését. Az angol simán visszajött másodiknak, csak így már 15 másodperccel van Vettel mögött.

30.: Az egyik pályamunkás bement az üvegért.

36.: Semmi változás, néhányan még megállnak majd gumiért az élmezőnyből, a kisebb csapatok pilótái visszaeshetnek.

39.: Glock és Senna feltartották Kobajasit, Button majdnem megelőzte.

40.: Sutil megelőzte Buemit, a 9. Alonso támadja most a svájcit.

44.: Hamarosan kiáll kereket cserélni Kobajasi.

45.: Közel tíz autó, köztük Button, Kubica, Barrichello, Hülkenberg, De la Rosa, Sutil, Liuzzi, Buemi kaphat büntetést a leintés után, mert túl gyorsan mentek a biztonsági autó mögött.

48.: Vettel, Hamilton és Alonso nem követett el semmit az első tízből - illetve az angol már bűnhődött -, a többiek izgulhatnak.

50.: Vettel, Hamilton, Kobajasi - gumit kell cserélnie - Button, Barrichello,  Kubica, Sutil, Buemi, Alonso a sorrend. Hülkenberg a 10. helyről állt ki technikai hiba miatt.

52.: Öt kör a végéig, Kobajasit várják.

54.: Kobajasi is kereket cserélt, kilencediknek jött vissza, de őt biztosan nem büntetik, előrébb kerülhet majd.

56.: Kobajasi az új gumin megelőzte Alonsót, 8.

57.: Vettel nyert, Hamilton biztos 2., Button 3., de vizsgálják. Barrichello, Kubica, Sutil szintén vizsgálat alatt, Kobajasi az utolsó kanyarban jött fel hetediknek, Buemi, Alonso 8-9. Aki valószínűleg időbüntetést kap: Button, Barrichello, Hulkenberg, Kubica, Petrov, Sutil, Liuzzi és De La Rosa.