Zita, Mariann
8 °C
21 °C

A Hungaroringen visszajöhet a nyerő formám

2010.07.28. 23:32
Jenson Button Mogyoródon győzött először, tavaly világbajnok lett, idén második a pontversenyben, de az utóbbi futamokon nem jött ki neki a lépés. Magyarországon három éve nyer a McLaren, az angol bízik benne, nem szakad meg a sorozat, és ő lesz a jó pozícióban. Interjú.

"A kolbász, az érdekel nagyon, bár a magyar konyhát még nem kóstoltam. Az apám viszont igen, azt hiszem szereti is" - mondta Jenson Button egy rúd szalámira, amikor szerdán egy kosár hungarikumot kapott ajándékba a hétvégi Magyar Nagydíj előtt.

2006 óta mindig szívesen jön ide, akkor nyert először az F1-ben, épp a Hungaroringen, felejthetetlen esőversenyen.

"Az első győzelmem a legkülönlegesebb. Szombaton gondjaim voltak, hátulról rajtoltam, fel kellett jönnöm, közben Schumacherrel nagyszerű csatánk volt, és aztán a tökéletes befejezés. Rengeteget küzdöttünk érte, annyi síró férfit sosem láttam, mint akkor" - emlékezett vissza az angol, aki tavaly már a világbajnokságot nyerte meg.

Tíz évet küzdött érte, talán ezért látja a többséggel ellentétesen: "Megszerezni nehezebb, mint megtartani, egyértelműen megszerezni. Ha megvan, azzal olyan helyzetbe kerülsz, hogy könnyedén nyerő autót választhatsz magadnak. Amikor tavaly megnyertem, ott álltam, és azt kérdeztem magamtól, hogyan tovább, választási lehetőségeim voltak. Olyan istállót kerestem, amivel mindig a vb-címért küzdhetek, végül ezért választottam a Vodafone McLaren Mercedest ".

SZT 3430c

1989 után újra olyan istálló állt össze, amiben két világbajnok van, akkor Alain Prost és Ayrton Senna, most ő és Lewis Hamilton, ismét a McLarennél. Sokan úgy gondolták, nem bírják majd egymást, ahogy Senna és Prost sem bírta, de épp ellenkezője történt: a Red Bullnál balhéznak, a Ferrarinál neheztelnek egymásra a pilóták, ők viszont jól megvannak Hamiltonnal.

"Mindketten világbajnokok vagyunk, emiatt nagyon tiszteljük egymást, talán emiatt nincs is gondunk egymással sehol, remekül kijövünk. Hogy a mások miért nem jönnek ki, nem tudom, vagyis tudom, csak nem mondhatom meg" - mosolygott Button.

Pedig csapattársával a törökországinál közelebb nem kerülhettek volna egymáshoz, oda-vissza előztek probléma nélkül.

"Az jó kis csata lett, talán a legjobb nekem a Forma-1-ben, négy kanyaron át egymás mellett mentünk. Nagyon közel kerültünk egymáshoz, de nem értünk össze. Kár, hogy nem tudtam visszatámadni, mert elfogyott volna a benzinem. Közben végig mosolyogtam – nem tudom, talán Lewis is -, nekem igazi élvezet volt."

SZT 3445

Akkor kettős győzelmet szereztek a Vodafone McLaren Mercedesnek, Kanadában megismételték, vezetik a világbajnokságot, de az utóbbi két futamon Button nem került dobogóra.

"Silverstone-ban kicsit hamar vetettük be az új diffúzort, mi is tudtuk, nincs még itt az ideje, ezért nem is használtuk a futamon. Hockenheimben már azzal versenyeztünk, és sikerült előre lépnünk a fejlesztésével. A Hungaroringen szerintem még jobb lesz, már csak azért is, mert az autónknak jobban fekszik ez a pálya, mint az utóbbiak. Remélem itt már tudjuk tartani a Red Bull és a Ferrari tempóját, mert ahhoz, hogy az év végén előttük végezzünk meg kell vernünk őket."

A McLarennek kifejezetten jól megy Magyarországon az utóbbi években, 2007 óta nyer itt, a körülmények is kedvezhetnek Buttonnak, vasárnapra száraz, meleg időt jósolnak.

SZT 3435

"Folyamatosan gondolkodom vezetés közben, hogy mindet úgy csináljak, hogy a gumik teljesítményét maximálisan kihasználjam, és a lehető legtovább megőrizzem. Figyelembe veszem, hogy van beállítva az autó, milyen az egyensúlya. Melegben jól meg tudom őrizni a gumikat, viszont ha hideg van, nehezen melegítem be őket" - mesélte Button, akinek Mogyoródon versenynapon nem valószínű, hogy gumigondjai lesznek.

Főleg, hogy az edzésnapokon csak a futamra, hosszabb távra készül: "Az időmérő utolsó harmadáig azon dolgozok, hogy minden összeálljon. Állítgatom a kocsi egyensúlyát, a guminyomást, az első szárnyat, a futóművet, egészen szinte az utolsó körig, aztán a legvégére összeáll az egész, mint most Hockenheimben, ahol az időmérőn legyőztem Lewist. Nagyszerű érzés volt előbbre kerülni, sok önbizalmat adott. Bár eddig is remek ez az év, kétszer győztem, dobogón álltam sokszor, de a Hungaroringen visszakerülhetek a nyerő formámba."