Bergert a Red Bull uszíthatta rá Webberre

2010.10.28. 11:52
Az osztrák expilóta Vettel főnöke volt a Toro Rossónál, szerda este a Red Bull tévécsatornáján vádolta az F1-istálló másik versenyzőjét, Mark Webbert.

"Feküdj vissza, Gerhard" - címmel írt posztot blogjába az egyik legismertebb F1-szakértő, Joe Saward szerda este, miután Gerhard Berger expilóta azzal vádolta meg Mark Webbert, hogy szándékosan ki akarta ütni vb-ellenfeleit Koreában.

"Az összeesküvés-elméletek kedvelői kétségtelenül arra gondolhatnak, ez része valamilyen németes szervezkedésnek, hogy vb-címhez segítsék Sebastian Vettelt. Kétlem, hogy így van, de másképp mégsem lehet magyarázni. Bergernek semmi haszna abból, hogy hülyének állítja be magát, és ha ez egy médiafogás, amivel nyomás alá akarják helyezni Webbert, akkor különösen idétlen próbálkozás" - írja Saward.

Feltételezése akkor válik igazán érdekessé, ha megnézzük Berger tévéinterjújának körülményeit. Az osztrák a Servus TV-nek nyilatkozott Webberről, aminek tulajdonosa ugyanaz, mint Vettel és Webber F1-istállójának: a Red Bull.

Senki másnak nem mondott semmit, ráadásul a Red Bull tévéjének is csak három nappal az eset után. Felvétel interneten nincs a beszélgetésről, de mindenki úgy vette át a hírt, hogy a riporter visszakérdezett Bergernek: tényleg azt állítja, hogy Webber szándékosan akarta kiütni riválisait? A válasz: igen, ez teljesen egyértelmű.

Berger és Vettel 2008-ban Monzában

Az is tény, hogy Berger 2008-ban Vettel főnökeként dolgozott a kisebbik Red Bull-csapatnál, a Toro Rossónál, vele nyerte a német első F1-GP-jét Monzában. Az STR társtulajdonosa is volt Berger, máig Red Bull-közeli figura, jóban van Dietrich Mateschitz Red Bull-tulajdonossal és a nagyfőnök tanácsadójával, Helmuth Markóval.

A Webber-Vettel-ellentét a Török GP-n indult májusban, amikor a csapattársak összeütköztek, és Marko azonnal nyilvánosan vádolta Webbert a balest okozásával, míg Vettelt felmentette.

Chris Horner csapatfőnök Webbert védte, néhány nap múlva Marko szavait helyesbítették, az istálló látványos fotóval és sajtóközleménnyel békítette össze a feleket.

Két hónap múlva újra belenyúlt a csapat, amikor a Brit GP-n Vettelt favorizálta Webber ellen. A Red Bull egy-egy új első szárnyat vitt a futamra mindkét pilótájának, de Vettelé a szabadedzésen leesett, eltört. Horner utasította a szerelőket, rakják át Webber új szárnyát Vettel kocsijára az időmérőre.

Az akció kiderült, Hornernek ismét magyarázkodnia kellett, azt mondta, azért döntött így, mert Vettel (néhány ponttal) jobban állt a pontversenyben.

Webber kiakadt, kijelentette, nem írta volna alá néhány héttel korábban új szerződését a csapattal a következő szezonra, ha tudja, így fogják kezelni. Másnap ennek ellenére megnyerte a futamot, a célban a rádióba azt mondta, "nem rossz egy kettes számú pilótától".

A siker miatt újra békét kötött mindenki mindenkivel, Mateschitz megfogadta, nála soha senkivel nem fognak kivételezni.

Koreában ismét jött az ellentét: két futammal, 50 ponttal a vége előtt Webber 14 pont előnybe került Vettellel szemben, a csapatvezetés kinyilvánította, az ausztrál nem lesz favorit az idény végéig.

Horner először azt nyilatkozta, megvizsgálják a két pilóta helyzetét, hogyan működhetnek legjobban együtt a csapat érdekében, bár szinte biztosan nem helyeznek senkit senki elé. Szerda este megerősítette ezt, nem kérik Vetteltől, hogy segítsen Webbernek, mert neki is van még reális esélye a vb-címre.