Alonso, RBR-trükk vagy Raikkönen-hatás

2010.11.11. 19:26
Három csapat négy pilótájának egyike bajnok lesz a hétvégén Abu-Dzabiban: Alonso favorit, Webber esélyes, Vettelnek jó, Hamiltonnak matematikai sansza van. Mindannyian sokat hibáztak, többször nem lehet. A tizenhat lehetséges kombinációból egy megvalósul vasárnap délután.

Sosem ment még neki négy esélyes az utolsó futamnak a Forma-1-ben, idén Fernando Alonso, Mark Webber, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton is lehet még világbajnok.

Az állás igen szoros, Alonso nyolc pont előnyével favorit, a második Webber csak héttel előzi Vettelt, az első és a harmadik közötti távolság is ledolgozható. Hamilton -24 pontja már nehezebb ügy, főleg, hogy három pilótát kellene megelőznie.

Az autosport.com átszámolta a régi pontrendszerre az állást, ekkor látjuk leginkább, mennyire éles a helyzet: Alonso 99, Webber 96, Vettel 94, Hamilton 92 lenne az állás.

Mind a négyen jó, de közel sem kiemelkedő éven vannak túl, kivétel persze Webbert, aki már így is magasan élete eredményét érte el.

Kétszer nyertek harmadik helyről

Vettel a Raikkönen-precedensben reménykedhet: 2007-ben a finn Hamilton és Alonso mögött harmadikként, ráadásul a most Hamiltonénak megfelelő 7 pontos hátránnyal ment az utolsó futamra. Győzött, az angol csak hetedik, Massa miatt a spanyol csak harmadik lett, így a finn szerezte meg a címet. Hasonló még egyszer, 1950-ben fordult elő, amikor Giuseppe Farina nyert a pontállás harmadik helyéről vb-t a zárónagydíjon.

Alonso Malajziában motorhiba miatt kiesett, Monacóban tönkretette a versenyét, hogy a szabadedzésen olyan szerencsétlenül tört össze a Ferrarija, hogy ki kellett hagynia az időmérőt, és így csak az utolsó helyről indulhatott. Valenciában nagyot szívott a biztonsági kocsival, Silverstone-ban megbüntették, Belgiumban kicsúszott.

Valójában csak az utóbbi volt száz százalékig az ő sara, és mivel 47 pont hátrányból jött vissza az élre, nem véletlenül mondja: "Csalódnék, ha végül nem jönne össze a vb, de mindenképpen pozitívan fogok emlékezni erre az évre".

Első évét tölti a Ferrarinál a spanyol, öt futamgyőzelme és két pole pozíciója van.

Webber első és utolsó lehetősége?

Mark Webber idén már betöltötte a 34-et, állítja, ha most elbukik, visszajön 2011-ben megnyerni a vb-t, hiszen még egy évre aláírt a Red Bull-nál. Idén viszont pályafutása legjobb szezonját futotta, és az idény fele óta csak egyszer, Belgiumban tudta megverni Vettelt, ami nem jó jel a jövőre nézve. Ráadásul épp maga mondta, hogy a Red Bull kedvence Vettel, őt jobban támogatják. Korábban arról is beszélt, ha most összejönne neki a világbajnokság, talán azonnal visszavonulna.

Mark Webber 34 évesen ért karrierje lehetőségéhez, a négy esélyes közül ő az egyetlen, aki szinte az első pillanattól kezdve élmezőnyben volt a ponttabellán. Kevésbé emlékezhetünk már rá, de a szezont pocsékul kezdte, az első négy futamon egyszer második, kétszer nyolcadik, egyszer kilencedik lett. Innét jött föl remek második negyeddel, amikor váratlanul csapattársát, Sebastian Vettelt is simán megverte.

Sosem fog kiderülni, hogy alakult volna, ha Vettel ebben az időszakban nem hibás autóval megy - a probléma Monacóban derült ki -, tény, az ausztrál sokszor előtte végzett, meglepetés-győzelmeket szerzett, a klasszisok közé emelkedett.

Nem véletlen, hogy kicsit Alonsóhoz hasonlóan gondolkozik: "Kiábrándító lenne, ha nem sikerülne, de nem voltak jó oddzaim a szezon előtt, most meg a bajnokságért harcolok".

Webber négy futamot nyert meg, ötször indult az első helyről. Két versenyt dobott el, amikor Valenciában nekiment Heikki Kovalainennek, illetve a koreait, amikor kipördült az esőben. Meggyőző előnnyel vezetné a vb-t a két hiba nélkül.

A Red Bull-balhé nem ismétlődhet meg

Törökországban összeütközött az első helyért csatázva Webber és Vettel, tudják, most ez végzetes lehet. Ha Alonso versenyben van mögöttük, harcuk valószínűleg fel sem merülhet, viszont ha valami történik a spanyollal, hirtelen favorittá léphet elő a német. Hamilton minden bizonnyal nyugodtan követi őket, és készen áll, hogy lecsapjon a lehetőségre.

Sebastian Vettel az, aki talán a leggyorsabb volt idén az első pillanattól az utolsóig, bizonyítja ezt kilenc pole pozíciója. Az is biztos viszont, hogy az élmezőnyből ő csinálta a legtöbb hülyeséget. Két motorhibája van, a bahreini nyitófutamon győzelem helyett emiatt lett negyedik, legutóbb Koreában így veszített első helyet és esett ki.

Ausztráliában viszont kipördült, Törökországban nekiütközött Webbernek, a Hungaroringen túlzottan lemaradt a biztonsági kocsitól, ezért megbüntették, Belgiumban beleszállt Buttonba. Nem véletlen az éretlenség, 23 évesen minden idők legfiatalabb F1-bajnoka lehet.

"Tiszta sor, Fernando és Mark a favorit, én csak nyomni fogom neki, aztán meglátjuk, hol vannak ők ketten" - nyilatkozta realistán a német. Négy futamgyőzelemmel áll, a legjobb formában van a négy esélyes közül.

A motorhelyzet teljes lutri

Mind a négy favorit felhasználta már mind a nyolc idénre engedélyezett motorját, újjal senki nem kezdhet Abu-Dzabiban. Állítólag Alonso van a legkevésbé kedvező helyzetben, Brazíliában edzésről edzésre cserélgették a motorokat az autójában, amiben maradt még néhány kilométer, azt használta a tét nélküli szabadedzéseken. A futamon nem látszott, hogy gondja lenne, ellenben Webberrel, akinek kritikus határra melegedett a motorja, egy időre lassítania kellett, és ha nincs 10 másodperc előnye, Alonso megelőzi. Vettel motorja legutóbb három hete, Koreában ment tönkre, a spanyolé még áprilisban, Malajziában, Hamiltoné a Hungaroringen.

Webber és Vettel, a két Red Bull-pilóta, de főleg az ausztrál egész évben a legjobb autót vezethette, a Ferrari hullámzott, a McLaren egy pillanatra sem volt a csúcson. Főleg emiatt érdekes, hogy mégis talán Hamilton az, aki szó szerint két futamon dobta el a vb-címet, vagy legalábbis rontotta magát matematikai esélyessé.

Spanyolországi defektjével és hungaroringi motorhibájával nincs mit kezdeni, de Monzában az első körben akadt bele Felipe Massa autójába, majd két hét múlva Szingapúrban Webberébe. Háromszor nyert, amikor a Red Bull lerendezte magát Törökországban, amikor a rivális csapat nem a legoptimálisabb taktikát választotta, Kanadában, illetve Belgiumban, ahol talán a legjobban bejött a McLaren találmánya, az F-csatorna.

A McLaren autója sosem volt nyerő, az angol már egy hete elmondta, Abu-Dzabiban sem lesz, de csak ő versenyezhet nyomás nélkül a menők közül.

"Semmit nem veszíthetek, annál többet a srácok előttem. Nyomni akarom, ahogy tudom. Igaz, a többiek általánosságban gyorsabbak, de ez nem jelenti, hogy máris kiestem a küzdelemből. Nyerni szeretnék, ennyi a tervem" - mondta Hamilton.

A Red Bull-nál ellenben konkrét akciótervvel készülnek a vb megszerzésére. A 16 lehetséges végkimenetel közül van egy, amire konkrétan fel lehet készülni, és ha meg tudják csinálni, csak óriási balszerencse ütheti el Webbert a vb-címtől.

Az RBR-nél úgy képzelik, szombat délután meglesz a pole pozíció valamelyik pilótájuknak, sőt, inkább az egész első sor. Van alapja, az eddigi 18 futamból 14-en Red Bull indult elölről, így ha a rajtot csak átlagosan csípik el, akkor is az első két helyen fordulhatnak.

Webber szövetségese lehet Hamilton is

"Remélem, Webber lesz a világbajnok" - mondta hét közben Hamilton saját csekély sanszát figyelembe véve. Arról nem nyilatkozott, mi lenne, ha ő kerülne a tervezett taktikában Vettel helyére, az élre, mögötte Webberrel és Alonsóval. Ő dönthetné el, kiből csinál világbajnokot, ha nyerne, Alonsóból, ha elengedné az ausztrált, akkor Webberből. Döntése csak élesben derülhet ki.

Alonsónak jó időmérőre, illetve jó rajtra kell törekednie, mert második hely kell biztos vb-győzelméhez. Ha harmadik vagy negyedik, Webber a világbajnok, feltéve, hogy az ausztrál megnyeri a futamot. Vettel már kinyilvánította, ha ezen múlik a cím, elengedi Webbert.

Egyszerűnek hangzik, de tudja ezt Alonso is, aki így reagált: "Két lehetőségünk van, nyerni vagy másodikként befutni, és azt hiszem, ez sikerülhet is. Célom az első rajthely, aztán a jó rajt, utána a futamgyőzelem, száz százalékig bízom a világbajnokságomban".

Bejöhet Alonso jóslata

"Hat dobogóval világbajnokságot lehet nyerni" - mondta Fernando Alonso öt futammal ezelőtt, a Belga GP után, majd háromszor nyert, kétszer harmadik lett. Ha Abu-Dzabiban beér másodiknak, jóslata bejött, harmadik hellyel viszont még elbukhat.

A közel-keleti idényzáró időbeosztása a szokásos, az időmérő szombaton, a futam vasárnap kezdődik magyar idő szerint délután két órakor.