Vettel abszolút csúcs

2010.11.15. 00:29
2007 júniusában indult a tehetség először F1-futamon, vasárnap a sorozat történetének legfiatalabb világbajnoka lett. Ő a legfiatalabb futamgyőztes és rajtelső is.

2006-os feltűnésekor azonnal azonnal megnyerte a Török Nagydíj pénteki edzésnapját Sebastian Vettel, rögtön látszott, ő lehet Michael Schumacher német utódja a Forma-1-ben.

A BMW tesztpilótájaként csak pénteken vezethetett a nagydíjakon, de két héttel később Monzában is leggyorsabbként végzett. Nem kis neveket vert meg, Schumachert, Alonsót, Raikkönent, akik ellen alig egy év múlva már élesben próbálkozhatott.

2007 júniusában Robert Kubica hatalmasat bukott a Kanadai Nagydíjon, Indianapolis egy hét múlva jött, így annak ellenére sem engedték indulni, hogy semmi komoly baja nem lett.

Dr. Mario Theissen BMW-csapatfőnök bedobta a 19 éves Vettelt, a tinédzser bevált, nyolcadikként azonnal pontot szerzett, egyet.

Kubica hamar visszatért, a BMW-nél Vettelnek nem maradt hely, de a Red Bull-testvércsapat Toro Rosso azonnal kölcsönkérte, így a Hungaroringen be is mutatkozhatott új csapatában.

Karrierje ebben a tempóban folytatódott tovább, egy év múlva a monzai esőben megszerezte a kiscsapat és saját maga első pole pozícióját, másnap pedig futamgyőzelmét. Esett, elállt, esett, de Vettel szinte megszakítás nélkül vezetett starttól célig. Az F1 legfiatalabb rajtelsője és futamnyertese lett 21 évesen.

A BMW kitartott Kubica és Heidfeld mellett, így a Red Bull 2009-re átültette Vettelt a Toro Rossótól, végleg megszerezte őt az F1-et tíz hónappal később otthagyó németektől.

Vettel hamar bizonyított, tavaly Jenson Button egyetlen üldözője lett, megnyert négy futamot, 84 ponttal másodikként zárta a világbajnokságot.

2010-et egyértelmű vb-esélyesként kezdte, Bernie Ecclestone még 2009 decemberében megmondta, idén Vettel lesz a világbajnok. Nem úgy indult az év, ahogy gondolta, csak a harmadik futamon állt először dobogóra, igaz, azt megnyerte.

Bizarr időszak következett, Vettel csapattársa, Mark Webber mögé került a csapatban, az ausztrál futamokon keresztül verte, majd Monacóban kiderült, a német kasztnija hibás volt, de a gondra nagydíjakon keresztül nem jöttek rá.

Törökországban már megelőzhette volna Webbert, de inkább összeütköztek, Valenciában végre újra győzött, de jött a silverstone-i balhé, amikor őt preferálták Webberrel szemben: az ausztrál új első szárnyát átszerelték az ő kocsijára, mégis társa nyert.

Vettel eközben gyors volt, sorra nyerte az időmérőket, de a versenyeken hibázgatott, a Hungaroringen túlzottan lemaradt a biztonsági kocsitól, és megbüntették, Belgiumban kiütötte Buttont, futamot nyernie csak októberben, Japánban sikerült újra.

Visszatért a vb-harcba, Koreában úgy tűnt, remek pozícióba kerül, de az esőben vezetésnél ment tönkre a motorja. Az utolsó két GP-nek 25 pont hátránnyal indult neki a vezető Alonsóhoz képest, azt nyilatkozta, nyeri mindkettőt, aztán meglátja.

Brazíliában simán futott be az élen, az abu-dzabi idényzárón újabb GP-sikerre és Alonso 5. helyére volt szüksége a vb-címhez. A futamot újra pole pozícióból kezdhette, 10 rajtelsőséggel zárta az évet.

Simán hozta vasárnap karrierje 10. F1-es győzelmét, és mivel Alonso csak hetedik lett, megnyerte a világbajnokságot. Két korábbi rekordjához begyűjtötte a harmadikat, a legfontosabbat: a legfiatalabb rajtelsőből és futamgyőztesből az F1 legfiatalabb világbajnoka lett.

Ráadásul 23 évesen és 134 naposan úgy ért a csúcsra, hogy hivatalosan korábban sosem - maximum pontegyenlőséggel - vezette a világbajnoki pontversenyt.

Az abu-dzabi dobogó után azt mondta, csak a célban tudta meg, világbajnok, futam közben nem szóltak neki a verseny állásáról. "Nem sokat árult el a csapat verseny közben. Nem igazán tudom, mit kellene most mondanom, hihetetlen az egész. Amikor lefeküdtem, végig a versenyen járt az eszem, hogy mi törénhet. Láttunk néhány nagy csatát és egy elképesztő szoros szezont, voltak jobb és rosszabb pillanatok, nagyon intenzív és kemény évadon vagyunk túl, fizikálisan és mentálisan is megviselt mindannyiunkat. Végig hittem magamban, és a mai különleges nap. Csak egyszer vezettem a ranglistát, amikor számított, ám még valamiért nem érzem úgy, hogy mindez megtörtént. Furcsa, de majd felfogom, mire aludni megyek, bár azt hiszem, hajnalig ez nem fog megtörténni" - nyilatkozta az új világbajnok, akinek az egyik példakép, Michael Schumacher gratulált elsőként.

"Nagyon örülök a győzelmének, barátok vagyunk. Nehéz év van a háta
mögött, szép munkát végzett."