Alonso: Jövőre végre lesz előzés az F1-ben

2010.12.20. 13:28
A KERS visszatérése a módosítható légterelő érkezésével eltünteti a gondokat, látványosabb lesz a versenyzés, állítja a ferraris.

Fernando Alonso biztos benne, hogy a Forma-1 2011-ben megoldja többévtizedes problémáját, és hosszú idő után újra sok előzés lesz a pályán.

"Évente változtatjuk a szabályokat, hogy több előzés legyen és jobb show. Jövőre visszajön a KERS és érkezik a hátsó szárny, amit menet közben mozgathatunk, ha előzési pozícióba kerültünk. Szerintem ez a kettő együttesen igen jelentős sebességkülönbséget ad, ezért bízom benne, hogy jövőre végre előzésekhez segítenek az új szabályok, és mindenki jobban szórakozik" - idézte a Ferrari-sajtóiroda a spanyolt.

Mennyivel büntetné ezt a cikket az új médiatörvény értelmében?

A KERS-t, a kinetikus energiavisszanyerő rendszert 2009-ben mutatták be az F1-ben, de 2010-re betiltották. A McLaren és a Ferrari járt élen a fejlesztésében, a szezon második felére már olyan jól használták ki pilótáik a gombnyomásra érkező plusz lőerőket, hogy Lewis Hamilton kétszer, a ferraris Kimi Raikkönen egyszer nyert vele futamot.

A vezetőülésből állítható hátsó szárnyelem abszolút újdonság, az idei szezon végén betiltott F-csatornát váltja ki: a módosítás kisebb légellenállást, így nagyobb végsebességet eredményez. A tervek szerint csak az kapcsolhatja majd be, aki egy bizonyos távolságon belülre ért az előtte lévőhöz, aki viszont nem védekezhet ugyanezzel a módszerrel.

A két nagy újdonsághoz jön harmadikként a gumi, ami 2011-ben Bridgestone helyett Pirelli lesz.

"A szárny új kísérlezetési vonal is, meghatározója lehet az autó teljesítményének. A másik fontos módosítás a gumi, amivel másképp viselkedik a kocsi. Maximálisan a Pirellikhez kell igazítani a gépet, ha a legjobb eredményt várjuk el tőle" - nyilatkozta a vb-2. Alonso, aki az utolsó futamon veszítette el a bajnokságot, mert képtelen volt megelőzni Vitalij Petrov Renault-ját.