Kubica majdnem elvérzett, alkarja szinte leszakadt, legalább tíz törése van

2011.02.07. 16:40
Az olasz orvosok vasárnap nem csak a pilóta jobb kezét, de életét is megmentették.

Hétfő délután hosszabb sajtótájékoztatón számoltak be Robert Kubica orvosai a lengyel sérüléseiről és jelenlegi állapotáról. Megerősítették, ralibalesete után a pilóta életveszélyben volt, belső sérülései és külső sebei miatt kis híján elvérzett, szinte tragikus állapotban érték el vele a kórházat, ahol sikerült megmenteni az életét.

"Vérzéses sokkot kapott, rengeteg vért vesztett vágásai és törései miatt. Mindenek előtt stabilizálnunk kellett a keringését, már ez hosszadalmas és nehéz beavatkozás volt. A sebeket elállítani sem volt könnyű, kritikus állapotban érkezett hozzánk, súlyosabb nem is lehetett volna - tájékoztatott Giorgio Barabino, a Pietra Ligure-i kórház egyik vezető orvosa, aki hat társával együtt műtötte Kubicát. - Mostanra keringése szinte teljesen helyreállt, légzése jó, bár azzal is lehetnek még problémák. Egy-két napig az intenzíven tartjuk mesterséges, de gyorsan feloldható kómában".

A 26 éves versenyző Skodáját átszúrta a szalagkorlát egy darabja, a pilóta lábainál ment be, a hátsó ablakon ment ki. Élete centimétereken múlt, az, hogy navigátora egyetlen karcolás nélkül megúszta, csoda.

"Óriási ütés érhette a testét, ami a jobb alkarjában mindkét csontot eltörte, a végtagot majdnem teljesen levágta, így az első lépés a szakadt alkar megmentése volt. Sikerült életben tartanunk, a kéz meleg, van vérkeringése és nincs bedagadva. A műtét második részében a kar anatómiáját állítottuk helyre, mert az inak teljesen elszakadtak. Utána az idegsérüléseket raktuk rendbe, sikerült a kéz két főidegét visszakapcsolnunk, amik szintén elszakadtak. A kézfej rendben van, a beteg egyszerű mozgásokra már képes vele, ujjait mozgatta, vagyis reménykedünk a teljes gyógyulásában, ám jósolni nehéz" - elemezte az akciót vezető Igor Rossello professzor, Olaszország legjobb kézspecialista sebésze.

Kubicára a napokban-hetekben, de akár hónapokban is további műtétek várnak.

"Törése van a könyökében, a vállában és a korábban törött bal felkarjában, de ezekhez még nem is nyúltunk, mert először a súlyosabb sérüléseivel kellett foglalkoznunk - mondta Francesco Lanza ortopédorvos. - Több helyen eltört a jobb szárkapocs- és sípcsontja, a térdénél ínszalagszakadása van. Lábát egyelőre csak kívülről rögzítettük, mert nem mertünk újabb műtétet kockáztatni a lehetséges légzési komplikációk miatt."

Az orvosok szerint lábában a csontoknak három-négy hónapra van szükségük, hogy teljesen összeforrjanak, keze egy év múlva lehet normális, ha minden jól alakul. Egy héten belül már biztosan meg lehet mondani, hogy kézfeje minden funkcióra képes lesz-e, de az csak később derül ki, hogy alkalmas-e még Forma-1-es autóversenyzésre.

Kubica azonnal navigátoráról érdeklődött

Hétfő reggel néhány percre felébresztették az altatásból Robert Kubicát, aki felismerte családját, menedzserét, első kérdése az volt, mi van a navigátorával, Jacub Gerberrel. A pilótának elmondták, milyen sérülései vannak, mikorra épülhet fel és térhet vissza a Forma-1-be.