Kubica: Csak szegény anyukámat sajnálom

2011.02.11. 09:30

Első interjúját adta vasárnapi életveszélyes ralibalesete óta Robert Kubica, akit csütörtökön engedtek ki az intenzívről.

"A szezon vége felé visszatérek, és még erősebb leszek, mint eddig. A ralit nem hibáztatom, nem is hagyom abba, mert hasznos a Forma-1-es vezetéshez. Egyetlen dolgot sajnálok, hogy édesanyámnak ezt át kellett élnie" - nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak.

Kubicának majdnem leszakadt a jobb alkarja, az amputálása is felmerült, de az orvosok végül megmentették. Rengeteg törése van, azokat pénteken teszik helyre. Lábadozása egy évig fog tartani, de ha minden jól megy, jövőre - ha nagyon jól, már ezév vége felé - indulhat újra a Forma-1-ben.

"A bukásra nem emlékszem, de az ujjaim működnek, érzem őket, a karom szintén. Még egy operációm van, vasárnap tudom megmondani pontosan, milyen állapotban vagyok. Aztán elkezdődik a felkészülésem a visszatérésre, csak ez jár az eszemben. Jobb akarok lenni, mint előtte voltam, az ilyesmi után nem vagy többé ugyanaz, erősödsz, jobbá válsz. Történt már velem ilyen 2007-ben, Kanadában, ezért tudom. Azóta erősebb vagyok, főleg fejben. Most is így lesz, ha fizikailag rendbejöttem" - mondta a lengyel, aki négy éve hatalmas karambolt úszott meg szinte karcolás nélkül a montreali futamon.

Csapata, a Lotus-Renault Nick Heidfeldet szemelte ki a helyére, akit hétvégén a jerezi teszten próbál ki. A német viszont csak addig marad, amíg a 26 éves klasszis kész lesz.

"Jelenleg a legfontosabb, hogy a lehető legrövidebb idő alatt felépüljek. Maximálisan erre törekszem. Nem tudom, miből áll egy csont, a lényeg, hogy tegyék helyre, és működjön."

Pénteki operációja után akár már 6-8 napon belül megkezdődhet a rehabilitáció, kevésbé ideális esetben 10-15 napig kell még a Pietra Ligure-i kórházban maradnia a versenyzőnek.

A Lotus-Renault-t sokan kritizálták, amiért hagyja ralizni pilótáját, ám Kubica szerint ez elengedhetetlen, nem csak szórakozás: "A rali nem csak a szenvedélyem, hanem kemény és szigorú edzés a Forma-1-re. Jobban megyek az F1-ben, mivel tavaly sokat raliztam."

.