Vettel tönkreverte a mezőnyt Monacóban

2011.05.28. 13:58 Módosítva: 2011.05.28. 20:20

Sebastian Vettel nyerte az időmérőt Monacóban, a világbajnok a végén megfutott hatalmas idővel ötödször indulhat pole pozícióból idén. Lewis Hamilton az időmérő első két harmadában még gyorsabb volt a németnél, azonban a Perez csúnya balesete miatt 40 perces szünet után újraindított véghajrában már nem tudott érdemben válaszolni.

Hamilton eredetileg a hetedik helyen végzett, de megbüntették, amiért a mért körén áthajtott a lassítón, ezért a kilencedik helyre sorolták vissza.

Vettel 0,4 másodpercet vert a második helyre befutó másik McLarenesre, Jenson Buttonra, míg a harmadik pozícióból Red Bullos csapattársa, Mark Webber indulhat. A Ferrarik ígéretesnek tűntek a szabadedzéseken, Fernando Alonso végül a negyedik helyet szerezte meg.

Michael Schmuacher idei legjobb eredményével az ötödik helyről vághat neki a monacói futamnak, amely vasárnap délután 14:00-kor kezdődik.

A Monacói Nagydíj időmérője percről percre

14.00: Megkezdődött az időmérő, sorra jönnek ki a kisebb csapatok.

14.01: A 3. szabadedzésen a falnak csapódott Nico Rosberg és Vitantonio Liuzzi a boxban várakozik, autóikat szerelik.

14.03: D'Ambrosio a Virginnel befejezte az első mért kört 1:23.192-vel, Petrov öt tizeddel gyorsabb, Michael Schumacher második.

14.06: Hamilton és Button is a pályán, egymástól veszik át a vezetést egyelőre a lágy gumikon még. Button 1:15.969-cel az élen, Hamilton 1:16.321-gyel második.

14.08: Már Vettel is befejezte az első gyors körét, bejött Button mögé a második helyre.

14.10: A McLarenek versenyeznek Vettellel az élen, Alonso negyedik, Massa ötödik a Ferrarival.

14.11: Kilenc perccel az első harmad vége előtt a 3. szabadedzésben a falnak csapódó Nico Rosberg már pályán, ötödik idővel biztosan bejut a második harmadba.

14.15: Huszonkét autó már járt kint a pályán, azonban a délelőtt a korlátnak ütköző Liuzzi mellett csapattársa, a másik HRT-s Karthikeyan sem ment még mért időt.

14.17: A kiesés ellen küzdő csapatok felrakták a szuperlágyat, Heidfeld, Sutil és Perez is javított idején. Schumacher is szuperlágyon, bejött a hatodik helyre.

14.17: Alguersuari a Rascasse-nál nekiütközött az egyik Saubernek, az első szárny megrongálóddott. Visszament a boxba, vizsgálhatják, hogy feltartás történt-e.

14.20: Vége az első harmadnak, Hamilton, Button, Vettel az élen, mindhárman a keményebb keverékű gumival.

14.29: Újra pályán a bent maradt tizenhét versenyző. Schumacher a szuperlággyal 1:15.850-et ment, de Webber rögtön bejött 1:14.996-tal bejött 1:15 alá.

14.30: Hamilton megmutatta az eddigi leggyorsabb idővel, 1:14.275-tel az élen. Vettel a második, Button a harmadik.

14.33: Hamilton, Vettel, Button, Alonso és Webber is 1:14-es idővel az élen. Massa a másik Ferrarival egyelőre lágy gumival nyolcadik.

14.35: Vettel javított az idején, és mindössze 0.002 ezreddel maradt el Hamilton vezető idejétől.

14.37: A legjobb öt versenyző már spórolhat a szuperlággyal és biztonságban érezheti magát, azonban a többiek még mind a pályán.

14.39: Massa végül szuperlággyal feljött az ötödik helyre, Schumacher kilencedik helyen egyelőre továbbjutó.

14.42: A hatodik helyen Rosberg és a nyolcadik helyen Schumacher is bejött 1:15 alá, vége a második harmadnak. Tíz autó maradt, Heidfeld csak tizenhatodik.

14.50: Jönnek az autók az utolsó harmadra, hamarosan eldől, mire képesek valójában a Ferrarik Monacóban, vagy itt is marad a Red Bull és a McLarenek hegemóniája.

14.52: A Ferrarik kint, Webber is a pályán, az eddig az élen csatázó Hamilton és Wettel kivár a boxban.

14.53: Button 1:13.997-tel az élre ugrott, Webber 0.022 ezreddel mögötte második.

14.55: Vettel alaposan feldobta a labdát a McLareneknek, 1:13.556-tal az első, 0,4-gyel rávert Button kiváló idejére is.

14.57: Perez az alagút után belecsapódott a gumifalba, az autó oldalról érkezett a falba. Leng a piros zászló, nem tudják kiszedni az autóból.

14.59: Perez az alagútból kiérkezve Rosberg délelőtti balesetéhez hasonlóan oldalba kapta a korlátot, majd az autó irányíthatatlanul sodródott nagy sebeséggel a gumifalba. A mentők a helyszínen, egyelőre nem tudni, a pilóta komolyabban megsérült-e.

15.05: A pályamunkások takarják a baleset helyszínét, még mindig nem szedték ki a pilótát az autóból.

15.08: Perezt sikerült kiszedni az autóból, már a helyszínre érkezett mentőautóban van. Elkezdték kiemelni a csúnyán összetört autót is, és összeszedni a szétszóródott darabjait.

15.12: A mentőautó lassan elhagyta a helyszínt, érkezik a helyi orvosi központba. Perez állítólag magánál van, de még mindig nem tudni többet állapotáról.

15.20: Még mindig a megsérült gumifalat próbálják teljesen helyrehozni, az időmérőből 2:26 perc van még hátra, de egyelőre még nem tudni, mikor indulhat újra.

15.22: Az első hírek alapján úgy tűnik, hogy Perez komolyabb sérülés nélkül megúszhatta a veszélyes balesetet. Pontos részleteket egyelőre még mindig nem tudni.

15.35: Újra kiengedték a pályára az autókat, elsőként Hamilton jött ki. A brit az első két harmadban a legjobb volt, de Perez balesete éppen akkor jött közbe, amikor válaszolni próbált Vettel óriási idejére.

15.38: Hamilton nem ment tökéletes kört, csak a 7., senki sem tudta újra felvenni a ritmust a 2:26 perc alatt.

15.39: Véget ért az időmérő, Vettel indul a pole pozícióból, Button a második, Webber a másik Red Bullal a harmadik.

A monacói időmérő végeredménye:

1. sor:
Sebastian Vettel (német, Red Bull)
Jenson Button (brit, McLaren)

2. sor:
Mark Webber (ausztrál, Red Bull)
Fernando Alonso (spanyol, Ferrari)

3. sor:
Michael Schumacher (német, Mercedes)
Felipe Massa (brazil, Ferrari)

4. sor:
Nico Rosberg (német, Mercedes)
Pastor Maldonado (venezuelai, Williams)

5. sor:
Lewis Hamilton (brit, McLaren)
Sergio Perez (mexikói, Sauber) - balesete miatt nem indul

6. sor:
Vitalij Petrov (orosz, Renault)
Rubens Barrichello (brazil, Williams)

7. sor:
Kobajasi Kamui (japán, Sauber)
Paul di Resta (skót, Force India)

8. sor:
Adrian Sutil (német, Force India)
Nick Heidfeld (német, Renault)

9. sor:
Sébastien Buemi (svájci, Toro Rosso)
Heikki Kovalainen (finn, Lotus)

10. sor:
Jarno Trulli (olasz, Lotus)
Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso)

11. sor:
Timo Glock (német, Virgin)
Jérome d,Ambrosio (belga, Virgin)

12. sor:
Narain Karthikeyan (indiai, Hispania)
Vitantonio Liuzzi (olasz, Hispania)