Hamilton: Büntetnek, mert fekete vagyok

2011.05.30. 10:44

"Hat futamon ötször jártam a felügyelőknél. Ez vicc, abszolút vicc. Talán azért büntetnek, mert fekete vagyok. Ali G legalábbis ezt mondja" - nyilatkozta a BBC-nek a monacói futamon Lewis Hamilton, aki előbb Massa, majd a leintés után Pastor Maldonado kiszorításáért kapott boxáthajtásos büntetést.

Természetesen csapata, a McLaren-Mercedes azonnal megpróbálta kimagyarázni, miért jött elő - hacsak poénosan is - a bőrszínével, Martin Whitmarsh csapatfőnök szerint csak egy "rossz vicc volt" a csalódott angoltól.

"Lewisnak frusztráló napja volt, elkeseredettségében vetemedett erre a szerencsétlen viccre. Később vissza is ment a felügyelőkhöz, hogy megmagyarázza a szavait. Elfogadták az indokát" - próbálta menteni a menthetőt Whitmarsh.

Hamilton bőrszíne 2008 után került elő újra, azév elején a teszteken a spanyol szurkolók magukat feketére maszkírozva tüntettek a mclarenes ellen, mert nem kedvencük, Fernado Alonso nyerte az előző évi bajnokságot. Óriási botrány lett a dologból, Bernie Ecclestone is keményen felszólalt a pályák körüli rasszizmus ellen.

Hamilton vasárnap egyik áthajtásosát letöltötte, a másikat 20 másodperces időbüntetésre váltották át, és hozzáadták a végeredményéhez. Pozíciót nem vesztett vele, megmaradt a pályán elért hatodik helye.

Az exbajnoknak kemény hétvégén van túl, az időmérőn csak hetedik lett, majd a sikán levágásáért kilencediknek sorolták vissza. A rajt után a tizedik helyről igyekezett felzárkózni, eközben koccant Massával és Maldonadóval. Szerinte ellenfelei hibáztak: "Rám húzták a kormányt, fel kellett mennem a kerékvetőre, és a végén még én lettem a hibás".

Hamilton Vettel újabb győzelme után is megtartotta második helyét a világbajnokságban, de már 58 ponttal le van maradva a német mögött.