Vettel véletlen gumitaktikával győzött

2011.05.30. 15:06

Szuperlágy helyett lágy gumit kapott a Monacói Nagydíjon egyetlen boxkiállásán Sebastian Vettel, de így is nyert. A 16. körben állt meg a német, ám a garázsban káosz volt.

"Kommunikációs probléma akadt, elment a rádiónk. Azt terveztük, hogy mindkét pilótánkat ugyanabban a körben hozzuk ki, de szerencsétlenségünkre a rádió nem működött, és a szerelők a garázsban nem hallották az utasításokat. Nem tudták, melyik gumit kell feltenniük, a végén lágy került Sebastian autójára a szuperlágy helyett" - állítja Chris Horner Red Bull-főnök.

Vettel sok időt is veszített, mögötte beragadó csapattársa, Mark Webber még többet, neki is meg kellett várnia, amíg a szerelők megkeresik a gumikat.

"Azt mondtuk, végül is nem tragédia a tévedés, próbáljunk meg kijönni belőle, és sikerült. A keményebb gumin voltunk, a legjobb lehetőségnek az tűnt, ha olyan sokáig maradunk ezen, amíg csak lehet. Az egyetlen kiállás és a 60 körös etap túl agresszívnek tűnt, kockázatos volt, csakhogy Seb megoldotta, úgy vezetett, hogy minél jobban kímélje a gumit."

Alonso a hajrában már nagyon szorongatta a németet, aki 55. körénél tartott a gumin, amikor egy tömeges baleset miatt leállították a futamot, és a maradék hat körre mindenki gumit cserélhetett. "Szerintem enélkül is nyert volna Sebastian" - idézte az autosport.com Hornert, akinek pilótája az új szetten simán kihúzta az utolsó hat kört.

Idén hatból ötödik futamgyőzelmét szerezte, 58 ponttal vezeti a vb-t.