A szabály megfosztott a nagy befutótól

2011.05.31. 07:23

Nem tetszik a Forma-1 félbeszakított futamaira vonatkozó gumiszabálya Paul Hembery Pirelli-főnöknek: a Monacói Nagydíj emiatt nem lett még sokkal izgalmasabb, ezért változtatni szeretne az előíráson.

Hat körrel a vége előtt Sebastian Vettel, Fernando Alonso és Jenson Button egy másodpercen belül volt az első három helyen, ám mindannyian más-más állapotú gumival. Vettel már 55 kört tett meg a keményebb típussal, Alonsónak frissebb, Buttonnak még frissebb abroncsai voltak, így a spanyol és az angol joggal remélte, előzni tud a hajrában.

Kisebb tömegbaleset miatt viszont a 72. körben piros zászlóval leállították a versenyt, és az előírásokat kihasználva az újraindításra mindenki új gumikat rakathatott fel.

"Az előzés itt bónusz, de a különböző gumitaktikák most lehetővé tették. Kár, hogy jött a piros zászló, mert ha nem cserélhetnek kereket, a végéig küzdeniük kellett volna a különböző állapotú gumijukkal. Nem láthattuk a gumijátszma végét, ami a közönségnek különösen érdekes lett volna - idézte az autosport.com Hemberyt. - Nem igazán értem, miért rakhatnak föl új gumit, a jachtokról is azt kiabálták nekem, hogy hogy cserélhettek? Vajon kibírta volna Vettel azt a hat kört vagy a gumija eléri a kopási küszöböt? A váltás elvette az egész lényegét. Nem értjük, meg fogjuk kérdezni a csapatokat, hogy miért van erre szükség."

A Pirelli-gumik is körről körre lassulnak, de van egy pont, ami után annyira elkopnak, hogy szinte menni sem lehet velük. Ezt a pontot nem folyamatosan érik el, hanem majdnemhogy egyik pillanatról a másikra, így Vettelnek akár az utolsó körben is kijöhetett volna a probléma, miután csapata a 16. körben elrontotta a kerékcseréjét.

Így viszont könnyedén nyert a német, mindhárom dobogós küzdelem nélkül autózott el a célig.