Az F1 évi 12-18 milliárdot hoz az országnak

2011.07.07. 10:42

Pénzügyi szempontból továbbra sincs könnyű helyzetben a Hungaroring Zrt., de Gyulay Zsolt elnök-vezérigazgató szerint három éven belül talpra állhat a cég.

A Népszavának adott interjújában a 46 éves sportvezető elmondta, az idei Forma-1-es Nagydíj jogdíját már átutalták a nemzetközi szövetséghez, a pályán elvégezték a FIA által kért fejlesztéseket.

"Sosem tagadtam, hogy nagyon nehéz helyzetben vettem át a zrt. vezetését, az átadás-átvételkor összesen 1400 dollár volt a kasszában. Azonban pontosan tudtuk mi és a fő tulajdonos, a magyar állam illetékesei is, hogy vannak kötelezettségeink, így az év elején tőkeemelésre került sor. Ennek köszönhetően már elutaltuk a rendezésért fizetendő jogdíjat, illetve jutott pénz az FIA által előírt javításokra: három bukóteret leaszfaltoztunk, a lelátók 56 ezer ülőhelyét kicseréltük. Ez nagyjából 160 millió forintba kerül."

A tőkeemelésből befolyt összeg egy részét a jelentős adósságállomány csökkentésére, kezelhetőbbé tételére fordították. Az állami támogatással kapcsolatban Gyulay azt emelte ki, hogy a futam minden évben 12-18 milliárd forintot hoz az országnak, aminek egy részét muszáj visszaforgatni a versenyképesség megőrzéséhez.

A 26. Magyar Nagydíj biztosan nem fog bevételi és látogatottsági rekordot javítani, mivel Robert Kubica sérülése miatt mintegy 15-20 ezer lengyel drukker marad távol, de Gyulay szerint így is minden szempontból sikeres lesz majd a futam.

A pálya hasznosítását az idei évtől a Hungaroring Zrt. végzi, az elnök-vezérigazgató elmondta, szinte nincs szabad hely a naptárban. Másik komoly eredménynek a Magyar Turizmus Zrt.-vel kötött szerződést nevezte, melynek fő célja, hogy a verseny három napját összekapcsolják egy egy-két hetes országlátogatással.