Vettel jövő héten simán bajnok lehet

2011.09.16. 13:10

Sebastian Vettel Monzában is győzött, másfél hét múlva világbajnok lehet Szingapúrban, ha ez a befutó: 1. Vettel (309 pont), 2. Hamilton (176), 3. Webber vagy Button (182), 4. Alonso (184). Így épp 125 ponttal vezetne Alonso előtt, aki pontban beérhetné, de a német kilenc GP-sikerével szemben csak hatot tudna felmutatni, így a cím Vettelé lenne.

A fenti futamsorrend abszolút nem irreális, és azt jelentené, a német öt versennyel a vége előtt megszerzi második vb-címét, amivel minden idők legfiatalabb kétszeres bajnokaként átveszi a rekordot Fernando Alonsótól.

2004 óta nem dőlt el ennyire korán a vb, akkor Michael Schumacher Spában nyerte meg négy GP-vel a zárás előtt. Schumachernek volt ennél dominánsabb idénye is, 2002-ben hat nagydíjjal a befejezés előtt győzött, Franciaországban, július közepén.

Vettel nem csak győzelemmel lehet újra vb-1., de azok a kombinációk eléggé irreálisak, mert azon alapszanak, hogy Alonso, Hamilton, Button és Webber se nyerjen Szingapúrban. Idén közülük csak Webber nem győzött, az összes futam Vettelé, Hamiltoné, Buttoné vagy Alonsóé lett.

Hogy nyer Vettel vb-t Szingapúrban, ha nem nyeri a futamot?

Vettel jelenleg 284 pontjával vezeti a pontversenyt, 112-vel előzi meg Fernando Alonsót (Ferrari, 172 pont) és 117-tel Jenson Buttont (McLaren, 167), valamint Mark Webbert (Red Bull, 167). Lewis Hamilton (McLaren, 158) lemaradása már 126 pont, a hátralévő hat GP-n pedig összesen legfeljebb 150 pont gyűjthető.

A pontozási rendszer szerint a futamgyőztes 25, a második 18, a harmadik 15, a negyedik 12, az ötödik 10, a hatodik 8, a hetedik 6, a nyolcadik 4, a kilencedik 2, a tizedik helyezett 1 pontot kap, Vettelnek a világbajnoksághoz Szingapúrban mindenképpen dobogós pozícióban kell zárnia, még akkor is, ha üldözői nem szereznek pontot. Ha a címvédő a negyedik vagy annál rosszabb helyen végez, akkor a világbajnokság leghamarabb az október 9-i Japán GP-n dőlhet el.

Ugyanakkor nagy az esély arra, hogy Vettel az első három hely valamelyikén végez, az idei 13 futamon nyolcszor nyert, csak egyszer szorult le a dobogóról. Tavaly második lett Alonso mögött Szingapúrban, 2009-ben negyedikként ért célba.

Fent taglaltuk, mi van, ha Vettel nyer, de már második hellyel is megszerezheti második címét, de csak akkor, ha Alonso nem jobb, mint nyolcadik, Button és Webber nincs benne az első négyben, Hamilton nem nyer.

Vettel harmadik hellyel is jó lehet, ha Alonso a 9. vagy rosszabb, Button és Webber nincs a hatban, Hamilton legfeljebb negyedik.

A Forma-1-ben sohasem fordult elő, hogy egy pilóta, aki nyolc GP-n győzött egy szezonban, végül ne legyen világbajnok, és még senki sem bukta el a bajnoki címet akkora előnyről, mint amekkorával most Vettel vezet. (MTI)