A csúnya kacsaorr kiirtásán dolgozik a FIA

2012.03.16. 09:38

A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) már jövőre megpróbálja eltüntetni a kacsaorrokat a Forma-1-ből, nyilatkozta Melbourne-ben, az első futamon Charlie Whiting FIA-képviselő.

"Kétségtelen, hogy beszélni fogunk róla, 2014-re sokat változnak a szabályok, sokkal alacsonyabb orrok jönnek, úgyhogy szerintem akkorra megszűnik a probléma. De természetesen már 2013-ra felvetem a technikai bizottságnak, amikor legközelebb találkozunk, mert mindenki valami szebbet szeretne" - mondta a szakember.

Az autók két kivételtől - McLaren, Marussia - eltekintve nem néznek ki olyan jól az orrukban található hupli miatt, amit egy szabályváltoztatás eredményezett: a kocsik elejének alacsonyabban kell lenniük, hogy oldal irányú karambolnál ne fejmagasságnál találkozzanak a pilótával, és ezt a legegyszerűbben a látható - nem túl szép - módokon lehetett megoldani az autók teljes áttervezése nélkül.

000 DV1118521
Fotó: Cristina Quicler

"Múlt év végén csak néhányan, a tervezők tudták, hogyan fognak kinézni a gépek. Szóltak, hogy lesz ott egy kis lépcső, de nem tűnt jelentősnek a dolog. Reméljük, tudunk megoldást találni, bár amire sikerül, már mindenki meg fogja szokni a jelenlegi formát" - vázolta a helyzetet Whiting.

Felmerült, hogy valamilyen burkolattal fedjék el a gépek elejét, de ezt az ötletet hamar elvetették, és újabb még nem akadt.