Damon Hill: Bahreinben rémisztő a helyzet

2012.04.05. 17:02

Bernie Ecclestone néhány hete megerősítette, a Forma-1 idén elmegy Bahreinbe, a csapatok közölték, megbíznak a főnökben és a FIA-ban, azt teszik, amit a szervezet javasol nekik.

Tavaly a zavargások miatt maradt el a futam, és a téli, relatíve nyugodtabb helyzet után az utóbbi két hétben folytatódtak a zavargások: az utcákon romos házak között tüntetők dobálják Molotov-koktélokkal a rendfenntartókat, akik könnygázzal és durvább fegyverekkel igyekeznek védekezni és oszlatni.

A nagydíj első napjáig két hét van hátra, Damon Hill figyelmeztet, hiba lenne odamennie a Forma-1-nek.

"A lényeg, hogy milyen következményekkel jár a helyiekre nézve, ha megtartjuk a versenyt. Nagyon rossz lenne az F1-nek, ha azért vetnének be hatósági erőket, hogy megrendezhessék a futamot. A GP több problémát okozna, mint amennyit megoldana - nyilatkozta az 1996-os világbajnok a Guardiannek. - A tüntetések nem csillapodtak, sőt, erősebbek és szervezettebbek lettek, rémisztő állapotok vannak. Három hét sincs már, és nem úgy néz ki, hogy javulna a helyzet, ezt írják a lapok, ezt mutatja a tévé és a helyi média. Nem lehet elütni annyival, hogy ezek szimpla diáktüntetések, 100 ezer ember nem kockáztatja az életét a semmiért. Bahreinben düh, feszültség és fájdalom van."

A lakosok az uralkodó és a kormány elnyomó politikája ellen tiltakoznak, az utóbbi jó egy évben rengeteg halálos áldozat árán.

Az F1 jövő hét végén Kínába látogat, rá alig egy hétre következik a Bahreini Nagydíj.