Katonai védelem mellett lehet csak Bahreini GP

2012.04.12. 12:45 Módosítva: 2012.04.12. 14:02
Április 22. a bahreini Forma-1-es futam napja, de újból kétséges, hogy megtartják-e a versenyt, amit előző évben már elhalasztottak, majd töröltek az akkori helyi politikai események miatt. A hírek szerint több csapat is kihagyná a futamot, de a törlésről csak a FIA, a helyi kormány vagy a futam szervezői dönthetnek. Utóbbi kettő megtartaná, előbbi bizonytalan.

„Nagyon kényelmetlenül érzem magam, hogy elmegyünk Bahreinbe. Ha brutálisan őszinte akarok lenni, az egyetlen módja, hogy incidens nélkül megtartsák a versenyt, az a teljes katonai szükségállapot bevezetése, ami szerintem elfogadhatatlan lenne a Forma 1-nek és Bahreinnek is. Mi mind abban reménykedünk, hogy a FIA lefújja a dolgot” – nyilatkozott név nélkül a Reutersnek az egyik csapatfőnök.

A Bahreini Nagydíj tavaly az országban zajló demokráciát követelő tüntetések körül kialakult erőszak és felfordulás miatt maradt el. A bahreini biztonsági erők a környező Öböl menti monarchiák és nagyobb részt szaúd-arábiai csapatok segítségével fojtották vérbe a többségében síiták által, a szunnita monarchia ellen szervezett megmozdulásokat.

Múlt tavasszal ideiglenesen kijárási tilalmat vezettek be, legalább 1000 embert letartóztattak, és bár jelenleg újra szabadon lehet mozogni az országban, a kisebb összecsapások az aktivisták és a rendfenntartók között mindennaposak, 32-en haltak meg az elmúlt hónapokban.

A 2011-es arab tavasz óta a szunnita monarchia reformok bevezetésével próbálja kielégíteni a türelmetlenkedők követeléseit, de a tiltakozók szerint igazi változás helyett csak propaganda tevékenység van, amivel a nyugati megfigyelőket akarják lenyűgözni. Az átlag bahreini polgár életén viszont nem változtat.

Sokan azért emelik fel a szavukat, mert még mindig nem vontak felelősségre egy vezető tisztségviselőt sem a lázongások elfojtása miatt, amikor egy éve állítólag több embert is megkínoztak. Az igazságügy-miniszter márciusban elutasította a választ a kérdésekre, hogy mikor kezdődik meg a számonkérés.

A futam megtartása fals képet adna

Az ellenállók szerint egyértelműen hamis képet festene a bahreini állapotokról egy sikeres futamrendezés. A pálya és környéke elméletileg elzárható a külvilágtól, így az esemény rendben megtartható, ám mindez a legmagasabb szintű rendőri és katonai készenlét árán. A kormány a békét igyekszik hangsúlyozni a Forma-1 jelenlétével, de mivel erről szó sincs a térségben, a felkelők szerint az F1 csak ártana a demokráciának.

A szomszédos országok megfigyelői egyre erélyesebben szorgalmazzák, hogy Bahrein találjon valamilyen megoldást a helyzetre, mert ha tovább folytatódik a forrongás, egy új szíriai probléma alakulhat ki a térségben. A bahreini feszültséggel a Forma-1 is tisztában van, és már nem zárja ki a jövő hétvégére kiírt Bahreini Nagydíj törlését Bernie Ecclestone, a Forma-1 első számú vezetője sem.

„Ha az istállók nem akarnak menni, nem kötelezhetjük őket” – nyilatkozta a The Timesnak. A szerződés szerint csak a pályaüzemeltetők, a bahreini kormány vagy a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) mondhatja le a versenyt, de a hétvégi kínai futam alatt újabb egyeztetések várhatóak Jean Todt FIA-elnök, Ecclestone és az istállók között.

Sajtóértesülések szerint a feszült politikai helyzet miatt néhány csapat a futam elhalasztását szorgalmazza, Damon Hill exvilágbajnok azt mondta, hiba lenne odamennie a Forma-1-nek.

„Hozzám még egy csapat sem fordult, és jelen állás szerint semmi sem utal arra, hogy elmaradna a verseny” – nyilatkozta ugyanakkor Ecclestone, cáfolva azokat a híreszteléseket, melyek szerint a közel-keletiektől kapott 30 millió eurós jogdíj miatt ragaszkodik a futamhoz. Csütörtökön megerősítette, az F1 menne Bahreinbe:  "A verseny a naptárban van. Csak a bahreini nemzeti sporthivatal emberei dönthetnek a törléséről".

Incidensektől tartanak

John Yates korábbi magas rangú londoni rendőrt, aki jelenleg a bahreini belügyminisztériumnak dolgozik, arról kérdezték, mire számíthat a Forma-1 a bahreini hétvégén. "Ha az emberek jogszerűen akarnak tiltakozni, és előre bejelentik az akciójukat, akkor kapnak erre engedélyt, de olyan kizárt, hogy utakat zárjanak le vagy a pályára menjenek. Az ilyesmi iszonyú felelőtlenség lenne, veszélybe sodornák magukat, a pilótákat és a nézőket, ezért minden hasonló helyzetben le fogunk csapni" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek.

A Bahreini GP szervezőbizottságának elnöke, Zayed Al Zayani állítja, semmi probléma nem lenne, a bizonytalanság csak az országot messziről szemlélők fals híresztelései miatt alakult ki.

"Ami történik, az a nappalijukban tévéző külső szemlélők hibája, akiket nem is érdekel igazán a helyzet, és lusták, hogy mélyebben tájékozódjanak. Ők gerjesztik a vitát a semleges résztvevők kárára. Mindez kisebb csoportok megfélemlítő taktikájával kiegészülve téves előítéletek és a jelenlegi helyzet kialakulásához vezetett. Az elmúlt pár hétben voltak itt vendégeink, akik nem voltak restek, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatot a körülményekről. Megmondhatják, hogy a királyság felkészült a Forma-1 fogadására. Arra kérem a döntéshozókat, hogy rájuk hallgassanak" - nyilatkozta az Autosportnak Al Zayani.

A sportvezető a Lotus néhány emberére célzott, akik valóban jártak Bahreinben, hogy felmérjék a terepet, és valóban pozitívan nyilatkoztak a látottakról. Jelentésük Ecclestone-hoz is eljutott, aki emiatt legutóbb már azt mondta, "minden tökéletes, nincs semmi baj, semmi jele annak, hogy ne tartanánk meg a futamot".

Amnesty International is figyelmeztet

Az Amnesty International (AI), a világ legnagyobb emberi jogi szervezete ugyancsak a futam törlését sürgette. "Azt tanácsoljuk a Forma-1-nek, hogy nagy ívben kerülje el Bahreint - nyilatkozta a Süddeutsche Zeitung című napilap csütörtöki számában Wolfgang Grenz, az AI német szekciójának főtitkára. - A verseny lemondása jelezné a világnak, hogy továbbra is aggodalomra ad okot a helyzet Bahreinben, ahol tavaly 47 békés tüntetőt öltek meg. Fontos, hogy a gazdasági érdekek ne élvezzenek elsőbbséget az emberi jogokkal szemben."

Csakhogy a Lotus mindezt nem vállalja fel: gyorsan közleményt adott ki, mely szerint embereinek véleménye egy titkos dokumentumból szivárgott ki, amit az összes többi csapatnak továbbküldtek. Kiemelik, hogy a kérdésben - hogy menjenek-e vagy sem - csak a FIA dönthet, és ők még véletlenül sem akarják összekeverni magukat a szervezettel, kiküldötteik véleménye semmit nem jelent, csupán támpont.

Ugyanezt erősítette meg a FOTA, az F1-csapatok szövetsége is, ami teljes mértékben a FIA-ra hárítja a döntés jogát és felelősségét.

"A sajtó arról spekulál, hogy az istállók töröltetni akarják a Bahreini GP-t. Ez lehetetlen, a csapatok nem törölhetnek futamot. A Forma-1-es világbajnokságban versenyzünk, így a FIA-nak kell iránymutatást adnia nekünk effajta esetekben" - írja a FOTA kommünikéje.

A háttérben a pénz állhat

Ecclestone korábban közölte, hogy Bahrein kimaradása a csapatokat anyagilag negatívan érintené, amit persze ők sem akarnak. Valószínűleg akkor nem kapnák meg az itteni fellépésért járó pénzt, ha ők döntenek úgy, hogy távol maradnak, és miattuk kellene a FIA-nak kimondania a törlést. Viszont ha a FIA hivatalosan nem engedi őket oda, akkor az már jogilag nem az ő saruk - elképzelhető, hogy ebben az esetben nem kellene elfogadniuk a nyereségkiesést, vagyis a döntés tologatásának hátterében a pénz van.

Egyelőre annyi biztos, hogy jövő péntek délelőtt el kell kezdeniük a csapatoknak az első szabadedzést, ám a most hétvégi kínai futam legfontosabb témája a Bahreini Nagydíj megtartása lesz. Pénteken ülnek le a csapatok, Ecclestone és a FIA képviselői, legkésőbb hétfőig dönteni kell, hogy az autókat időben tovább tudják szállítani a következő helyszínre, ami jelenleg még Bahrein.