Salman herceg: Nem marad el a Bahreini GP

2012.04.20. 16:50

Robbantásba keveredett szerda este Bahreinben a Force India csapat egyik bérelt autója benne négy szerelővel, megúszták, de a történtek hatására az istálló két tagja azonnal elhagyta a hétvégi Forma-1-es futam helyszínét.

A Force India azóta nem hajlandó sötétedés után közlekedni, így a második pénteki szabadedzést kihagyták versenyautói, hogy a szerelők még világosban tehessék meg a pálya és a szálloda közötti néhány kilométeres utat.

Brit politikusok már a vasárnapi futam törlésére szólítanak, de Bernie Ecclestone ilyesmiről hallani sem akar, és hivatalosan mindez fel sem merült, a csapatoktól sem jött ilyen kérés.

"Megkérdeztük őket, ha akarnak, kaphatnak őrizetet, szívesen megyek én is velük egy kocsiban. Nem értem, talán valamiért kipécézték őket, a többiek nem panaszkodtak ilyesmire. Remélem, nem így van" - igyekezett elkenni a Force India körüli helyzetet Ecclestone.

A nagydíj esetleges törlésére ennyit mondott: "Én nem fújhatom le a versenyt, azért vagyunk itt, mert megegyeztünk erről. A nemzeti autósport szövetség kérheti a FIA-t, ha el akarják halasztani a futamot".

Erre konkrétan a koronaherceg Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifának lenne lehetősége, ám kizárja a felvetést.

"A törlés csak a szélsőségeseket erősítené. Garantálom, hogy ami történik vagy sem, az nem a Forma-1 ellen van. Csak káoszt akarnak, ez a politikai átalakulás része" - nyilatkozta az Autosportnak.

Bahreinben több mint egy éve tüntetnek a jelenlegi hatalom ellen, az utóbbi hetekben újra felerősödtek az összecsapások. Másfél év alatt majdnem ötvenen haltak meg, az F1 is sokáig habozott, hogy elutazzon-e a Közel-Keletre, de a FIA végül úgy döntött, mennek.

Folyamatosan nyugtalanító hírek és képek érkeznek a térségből, de a pénteki szabadedzések gond nélkül lezajlottak. Ecclestone pánikkeltéssel vádolja a sajtót.

"Ti imádjátok ezt, földrengés kellene vagy valami hasonló, amiről lehet írni. Sztorit akartok, és ez egy jó sztori. Ha meg nincs sztori, majd csináltok, mindig így van" - mondta az újságíróknak.

Ha minden a tervek szerint megy, szombaton magyar idő szerint tíz órától folytatódik a Bahreini GP a 3. szabadedzéssel, egykor időmérő, vasárnap kettőkor futam.