Úgy poroszkál az F1, mint a biztonsági kocsi

2012.04.22. 21:05 Módosítva: 2012.04.22. 21:05

Keményen beszólt az idei versenygumik miatt a Pirellinek Michael Schumacher vasárnap a bahreini futam után: azt mondja, az abroncsokon nem lehet rendes sebességgel versenyezni, mert különben szinte azonnal elkopnak.

"A legnagyobb gond, hogy mindannyiunknak a saját és különösen az autó határai alatt kell vezetnünk, csak hogy megkíméljük a gumikat. Az a kérdés, hogy a gumiknak tényleg ennyire meghatározó szerep kell-e, vagy lehetnének kicsit tartósabbak, hogy normális versenysebességen mehessünk, ne úgy poroszkáljunk, mint a biztonsági autó" - nyilatkozta a hétszeres bajnok a BBC-nek.

Schumachernek nehéz hétvégéje volt, az időmérőn csak 18. lett, váltócsere miatt visszasorolták, 22.-ről futott be tizediknek.

"Nem tetszik a jelenlegi helyzet, és ha csak egy istállóval lenne ilyen gond, azt mondanám, oldja meg. Csakhogy ez mindenki problémája egy-két kivétellel. És ha a mezőny 80 százalékának baja van vele, akkor a gumiszállító talán elgondolkozhatna."

A 43 éves klasszis 2010-es visszatérése óta arról panaszkodott, hogy napjaink gumijai túl gyorsan elhasználódnak, nem lehet igazán keményen vezetni velük. Most télen viszont örömmel fogadta a Pirelli új keverékeit, a teszteken egy rossz szava nem volt, sőt, dicsérte azokat.

Pont ezt emelte ki az Autosportnak Paul Hembery Pirelli-főnök: "Csalódottan hallom ezt egy olyan tapasztalt pilótától, mint Michael. A többiek teszik a dolgukat, és működik nekik a gumi, ráadásul a téli teszteken még ő is elégedettnek mutatkozott. Úgy látszik, megváltozott a véleménye".

Mások eddig nem panaszkodtak nyilvánosan, de Schumacher mercedeses csapattársa, Nico Rosberg múlt heti kínai győzelme után azt mondta, egyetlen kört sem vezethetett 100 százalékon, annyira a gumikopás mérséklésére kellett koncentrálnia.

A Mercinek egyébként már a téli tesztek óta gondot okoz a gumi, az autó eszi azokat, így hamarabb kényszerülnek kerékcserére. Idén csak Kínában nem volt vele problémájuk.