Raikkönen: A közút forgalmas az F1-esnek

2012.06.02. 09:17

Leggyengébb versenye volt a monacói Kimi Raikkönennek visszatérése óta, mindössze kilencedik lett a frontérzékeny Lotusszal. A rajt előtt pedig a győzelmét sem zárták ki, a kocsi viszont nem működött a hűvös időben.

A finn - ahogy soha - most sem pánikol: "Egy futam nem változtat rajta, hogy eddig mindenhol jók voltunk, még Monacóban is, majdnem egész hétvégén. Monaco nem hasolítható semmihez, nem kell görcsölni azon, hogy nem ez volt a legerősebb versenyünk. Gyorsak vagyunk, és többször dobogóra álltunk, de nehéz mindent tökéletesen összehozni egyszerre, és a győzelemhez ez kell."

Sőt, a monacói 9. helyet igazából pozitívan fogja fel: "Nyertem már más csapatokkal, a Lotus elég erős, biztos vagyok benne, hogy eljön a mi időnk. Ha a gyenge futamainkon is pontokat tudunk szerezni, akkor tényleg nincs itt a világ vége, ez a pár pont a szezon végén még nagyon sokat érhet".

 monkim

A Lotust újra utolérte a tesztkorlátozás hatása, Monacóban pénteken új kormányművet vetett be, de Raikkönennek nem tetszett, ezért az egész első napot elvesztették szerelés miatt.

"Ki akartunk próbálni valamit, de nem működött. Monacóra tesztelni lehetetlenség, nem lehet megmondani, hogy beválik-e ott valami vagy sem. Ráadásul tesztelni amúgy sem lehet, a közút meg túl forgalmas a Forma-1-es autónak" - viccelt.

Csapatfőnöke, Eric Boullier szerint sokat segítene rajtuk, ha a szezonban többször is lehetne versenyen kívül gyakorolni, mert a nagydíjak péntekje nem elegendő az új alkatrészek kipróbálására. Úgy gondolja, ezzel is összefügg az idei szoros mezőny, hat futamon öt csapat hat pilótája nyert.

Jelenleg egy tesztlehetőség van egész évben, egy hónapja túlestek rajta, ám mivel Mugellóban nincs GP, a Lotus Raikkönent el sem vitte oda. Ismeretlen pályán, ismeretlen körülmények között sokkal nehezebb, szinte lehetetlen felmérni, hogy egy módosítás jó-e vagy sem, beválna-e máshol is, vagy sem.