F1: már jövőre betiltanák a gumipaplanokat

2012.06.23. 13:09

Komolyan fontolgatják a kerékmelegítők betiltását már a következő szezontól a Forma-1-ben, értesült az Autosport. Az újság úgy tudja, a költségcsökkentés miatt szabadulnának meg tőlük.

Néhány éve már tervezték ezt a lépést sportszempontból, vagyis hogy a hideg gumik érdekesebbé tegyék a versenyzést, de akkor biztonsági okokból elvetették. Jelenleg az a terv, hogy a mostani abroncsok helyett a Pirelli olyanokat gyártson, amiket nem kell előmelegíteni, hamarabb elérik az ideális hőmérsékletet.

Paul Hembery Pirelli-főnök szerint ez nem gond, de a kivitelezéshez idő kell, mert teljesen más összetételű gumikra lenne szükség. Szerinte fokozatosan kéne átállni, jövőre még csak az esőgumikat nem melegíthetnék elő, majd 2014-re tiltanák be teljesen a paplanokat.

Persze ennek így semmilyen költségcsökkentő hatása nem lenne 2013-ra, az eszközöket ugyanúgy le kéne gyártani, szállítani, tárolni.

A csapatok jelenleg még konzultálnak a kérdésről, ha úgy döntenek, ejtik a kerékmelegítőket már jövőre, akkor mielőbb el kell határozniuk magukat, hogy a Pirellinek legyen ideje felkészülni.