Jobb szemére megvakult az F1-pilótanő

2012.07.04. 18:02

Elvesztette látását jobb szemére a Marussia teszpilótája, Maria de Villota, aki kedden szenvedett balesetet a csapat Duxford-reptéri gyakorlásán. A versenyző egy szervízkamion lenyitott platójának csapódott, aminek éle pontosan a sisakját találta el.

Életveszélyes koponya- és arcsérüléseket szenvedett, kedd este kezdték műteni, az operáció egészen hajnalig tartott, tájékoztatott szerda délután a Marussia csapatfőnöke, John Booth. Ő árulta el azt is, de Villota szemét nem tudták megmenteni.

"Sajnálattal kell közölnöm, hogy sérülései miatt Maria elvesztette jobb szemét" - mondta Booth a csapat kommünikéjében.

Állapotát stabilnak, de kritikusnak minősítették az orvosok a műtét után, azt nem közölték, koponyatörése milyen mértékű.

Hasonló sérülése lehet, mint Felipe Massának volt 2009-es hungaroringi balesete után, amikor a Rubens Barrichello Brawn-Mercedeséről lerepülő rugó menet közben eltalálta a sisakját. Massát akkor hetekig a Honvédkórházban kezelték koponyatörése után. A Forma-1-be fél év után tért vissza, de eredményei azóta elmaradnak a baleset előttiektől.

Pillanatokkal az ütközés után

De Villota első, bemelegítő köre végén karambolozott, amikor a boxba tért vissza. Egy szemtanú szerint a gép váratlanul gyorsított, és a teherautónak rohant. A plató épp de Villota sisakját kapta el kissé jobbról - és mint kiderült, ütötte át.

A 32 éves versenyző a szezon elején szerződött a Marussiához tesztpilótának, miután 2009-ben kipróbált egy F1-es Renault-t. Más Forma-1-es tapasztalata viszont nincs, csak kisebb kategóriákban indult, és nincs F1-es szuperlicence sem, vagyis rendes pályán nem is vezethetné a kocsit.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport