Kubica gyári Fiesta WRC-raliautót tesztelt

2012.08.28. 14:39

Az Autosport is tudja, Robert Kubica jelen volt a gyári Ford-istálló pár héttel ezelőtti privát tesztjén, és ki is próbálta a Fiesta WRC-t, az egyik legjobb, csúcskategóriás raliautót.

A hétvégén német, majd olasz lapok pedzegették, hogy a 2011 februárjában életveszélyesen, ralibalesetben megsérült lengyel újra vb-autó volánja mögé ült, de a hírt a Ford-csapat vezetői és a pilóta is titkolják.

Több forrás is megerősíti informátorokra hivatkozva, hogy Kubica tényleg ott járt még júliusban a franciaországi Reims közelében lévő Ecuyers versenypályán, és vezette a gépet.

Állítják, nem is rosszul: "Robert tényleg ment, ez biztos. Méghozzá jól ment, nagy szenvedélye a rali".

A Ford-csapatfőnök Malcolm Wilson semmit nem ismert el: "Négy napig fejlesztési teszteket végeztünk egy francia pályán, ennyi. Privát gyakorlás volt, többet nem árulhatok el".

Kubica a jó másfél évvel ezelőtti balesetben majdnem elvérzett, jobb karja szinte leszakadt, csak műtétek sorozatával sikerült megmenteni. Visszatérését Forma-1-es kocsiba menedzsere idén tavaszra jósolta, de semmi nem lett belőle. Raliautót a nyár elején egyszer talán már tesztelt, de világszínvonalú gépbe most ülhetett vissza először.

Nem tudni pontosan, mennyire képes használni jobb kezét, de a raliautóban nincs szükség olyan apró mozdulatokra, mint az F1-ben, ujjakkal semmit nem kell állítani menet közben, kormányozni meg egy kézzel is szoktak hosszabb távon is.

Arról még korai beszélni, hogy Kubica raliversenyen elindulhat-e.