Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

És akkor Mansell rükvercbe tette

2012.09.07. 18:47

Igen elit klub tagja lett spái tömegbalesete után egyfutamos eltiltása miatt Romain Grosjean: korábban három világbajnok és egy többszörös futamgyőztes jutott erre a sorsra. Mindannyiuk esete az utóbbi 25 évben történt, rajtuk kívül hivatalosan, FIA-eltiltás miatt másnak nem kellett nagydíjat kihagynia.

Nigel Mansell (világbajnok: 1992)

Az 1989-es Portugál GP-n az akkoriban ferraris angol élete egyik legbalhésabb versenyét produkálta. Egy szimpla kerékcserénél túlfutott a boxán, ám nem várta meg, míg szerelői odamennek a gumikkal vagy visszatolják a kocsiját, hanem hátramenetbe kapcsolt, és visszatolatott, ami tilos.

Folytatta a futamot, ám néhány körrel később kizárták fekete zászlóval. Csakhogy Mansell nem jutott el a boxig, mert meg akarta előzni Sennát, összekadtak, és mindketten a kavicságyban végezték. Az angolt egy versenyre felfüggesztették, egyrészt a tolatásért, másrészt mert kizárt pilótaként baleset részese lett. A Spanyol GP-t ülte ki, amin így csak egy Ferrari indult el, az istálló nem hívott be senkit Mansell pótlására.

Eddie Irvine

Az egyetlen nem világbajnok Grosjeanig, akit elmeszeltek. Az 1994-es idénynyitón, Brazíliában okozott tömegbalesetet a jordanes, és mivel egy korábbi vétsége miatt volt egy felfüggesztett eltiltása, azonnal két futamot kapott. A Jordan fellebbezett, elutasították, a büntetést három nagydíjra növelték. Az ír rendben visszatért, pár év múlva a Ferrarival többször is győzött.

Michael Schumacher (7x világbajnok)

A legutóbbi pilóta, aki Grosjean előtt versenyt hagyott ki, ráadásul kettőt. Schumacher az 1994-es Brit GP-n boxbüntetést kapott, mert a felvezető körben többször megelőzte Damon Hillt, ám a Benetton utasítására - Flavio Briatore volt a főnök - ezt nem töltötte le, ezért fekete zászlóval kiintették. Ennek sem engedelmeskedett az olasz utasítására, aki megpróbálta kidumálni a dolgot. Nem sikerült: Schumacher célba ért, második lett, kizárták, és eltiltották. A Benetton fellebbezett, amit elutasítottak, Schumacher így végül két versenyt kapott. Mivel a fellebbezési procedúra alatt versenyezhetett, indult Németországban, Magyarországon és Belgiumban, majd kihagyta az Olasz és a Portugál GP-t. Visszatérése után így is megnyerte a vb-t azzal a klasszikus adelaide-i balesettel, Hillel szemben.

Mika Hakkinen (2x világbajnok)

Az utolsó, akit baleset okozásáért büntettek, ráadásul rajtbalesetért, ugyanúgy, mint most Grosjeant. Szintén 1994-ben, a Német Nagydíj startjánál nyolc autó maradt az első kanyarban a mclarenes miatt. Magyarországon nem indulhatott, Philippe Alliot helyettesítette, pocsékul.

Nem hivatalos eltiltások

Az 1978-as monzai rajtbalesetben meghalt Ronnie Peterson, és a pilóták Riccardo Patresét okolták társuk haláláért, ezért bojkottal fenyegetőztek, ha Patresét nem büntetik meg keményen. Hivatalosan nem tiltották el, de a népharag miatt jobbnak látta kihagyni a következő, Amerikai GP-t. Patresét a baleset miatt perbe is fogták, de felmentették.

Hasonló eset Jody Sheckteré, aki az 1973-as Brit Nagydíjon okozott tömegbalesetet. Őt nem a társak, hanem a FIA akarta eltiltani, de magától kiülte a következő versenyt, így megúszta a hivatalos felelősségrevonást.

Grosjeant a hétvégén Monzában a Lotus tesztpilótája, Jerome d 'Ambrosio helyettesíti.