Totális káosz az F1-es átigazolási piacon

2012.09.11. 17:37

Évek óta nem volt akkora kavarás a csapatváltások körül a Forma-1-ben, mint idén, Lewis Hamilton lehetséges átigazolása és a Ferrari pilótakeresése mozgatja a szálakat. Ha az angol megy a McLarentől, borul a dominó, és ugyanez igaz az olaszoknál Felipe Massára, azzal a különbséggel, hogy ő nem magától mehet, hanem küldhetik. Nem is csapatokban, hanem pilótákban érdemes gondolkoznunk, összeszámolva több mint tíz versenyző neve forog a piacon emlegetettek között. Érdemes megnéznünk minden eshetőséget és kombinációt, ám még akkor is előfordulhat, hogy olyan csavar jön, amire senki nem számít.

Lewis Hamilton

A McLaren szupersztárjának kifut a szerződése idén, és még nem hosszabbított. Monzában tényként beszéltek róla, hogy a Mercedeshez megy, ami ötmillió fontos fizetésemelést biztosít neki - 20 millió/év -, és 2014-től gyári turbó motorokkal futhat. A McLaren állítólag fukarkodik, a jelenlegi 15 millión nem akar emelni, és kérdéses, hogy milyen motorja lesz 2014-től.

A McLarennél állítják, nem tudnak róla, hogy Hamilton már aláírt volna máshová, és azon dolgoznak, hogy megtartsák az exbajnokot. Azt hangoztatják, Hamilton mind a 20 futamgyőzelmét náluk szerezte, idén is nyert már háromszor, vagyis a siker velük biztos - miközben a Merci egyszer győzött közel három év alatt.

Az idei pilótafelállás

Red Bull: Vettel-Webber

McLaren: Button-Hamilton

Ferrari: Alonso-Massa

Lotus: Raikkönen-Grosjean

Mercedes: Schumacher-Rosberg

Sauber: Kobajasi-Perez

Force India: Hülkenberg-di Resta

Williams: Maldonado-Senna

Toro Rosso: Ricciardo-Vergne

Caterham: Kovalainen-Petrov

Marussia: Glock-Pic

HRT: De la Rosa-Karthikeyan

Michael Schumacher

A Hamiltonhoz kapcsolódó pletykák szerint a mclarenes Schumacher helyére szerződik a Mercedeshez, és a hétszeres bajnok a szezon végén újra visszavonul. Érthetetlen lépés lenne tőle háromévnyi teljesen sikertelen szenvedés után távozni, korábban arról is suttogtak, hogy a Merci újabb két évre magához akarja kötni. Vagyis pont belelógna a turbóérába, és ha mondjuk akkor sem menne semmire, érthető a visszavonulás. Schumacher fizikailag szenzációs formában van, hiába lesz 2014-ben már negyvenöt éves, simán benne van még két szezon. Ahogy 2006-ban, újra túl hamar vonulna vissza.

A német csapatváltása egyelőre nem merült fel, de csak idő kérdése, mikor hozzák szóba Hamilton mclarenes helyével. Visszatérése a Ferrarihoz szinte kizárható, jelenleg Alonso mellé szerződni olyan, mint 10 éve elmenni Schumacher mellé másodpilótának az olaszokhoz. (Rubens Barrichello megtette.)

Nico Rosberg

Jelen állás szerint Hamilton csapattársa lesz a Mercedesnél, de ha esetleg másképp alakul, akkor is nyerő szituációban lehet: kézenfekvő lenne egy esetleges csere az angollal, mehetne a McLarenhez, ami már három éve is tárgyalt vele, csak akkor Buttont igazolta le végül. Rosberg kedves a Mercedesnek, ő hozta első és egyetlen győzelmüket a három év alatt, kiszúrni nem fognak vele. Ha esetleg a gyári istállóban nem lesz helye, legjobb, ha a szintén mercis McLarennek passzolják le. Ésszerű lenne egy kölcsönszerződés, hogy Schumacher visszavonulása után simán visszavihessék a németek.

Mit csináljon Hamilton?

Paul di Resta

Az abszolút esélyes a McLarenhez, ha Hamilton lép, és Rosberget megtartja a Merci. Fiatal, gyors és skót, tökéletesen illene a McLarenhez Button társának. Ez lehetne neki a nagy kiugrás, mostani istállója, a Force India nem is akadékoskodna, hagyná lelélpni.

A másik kérdéses ülés a Ferrarinál van, marad Massa, vagy elküldik? A legtöbb jel arra vall, hogy elküldik, így Alonsónak csapattárs kell.

Nico Hülkenberg

Monzában arról beszéltek, jelenleg ő a favorit a brazil helyére. Szívesen menne, tetszik neki a lehetőség, és jelenlegi istállója, a Force India vele is közölte, nem akadályozza a továbblépésben.

Mit tegyen Rosberg?

Sergio Perez

Már tesztelt is Ferrarit, pár hónapja az első számú jelölt volt, ám akkor túl tapasztalatlannak mondták, és a pletykák elhalkultak. A hétvégén viszont Monzában nyomta le könnyedén mindkét Ferrarit, kizárt, hogy ezzel ne hozta volna újra pozícióba magát az olaszoknál. Különösen kedvező a kora miatt is: még csak 22 éves, akár az is belefér neki, hogy pár évig Alonso segítője legyen, aztán 25-26 évesen átvegye a hatalmat. Nehézség lehet a távozásában, hogy a Sauber nem könnyen válna meg tőle, rengeteg szponzorpénzt visz az istállóhoz, ám a tehetsége már most jobb autót és nyerő istállót érdemel, vagyis bűn lenne meggátolni a fejlődésben.

Mi a legjobb Schumachernek?

Kamui Kobajasi

Az outsider a Ferrarihoz, meglepetés lenne őt vinni Massa helyett, de egyáltalán nem ésszerűtlen, sem szakmailag, sem anyagilag. A japán gyors és tehetséges, ráadásul hazájában még nagyobb tömegek mozdulnának rá a Ferrarira, mint amennyien jelenleg teszik. A japán Ferrari-tábor most is jelentős, ám Kobajasival még erősebb lenne. A Sauber tőle ráadásul könnyebben megválna, mint Pereztől, pénzügyileg jóval kevésbé függenek tőle, mint a mexikóitól.

Kimi Raikkönen

Ez lenne az igazi bombaigazolás. A Ferrari dönthet úgy, hogy tapasztalt szupersztár kell neki, és a finn mindkét kitételnek megfelel. Esélyét növeli, hogy semmi baja Alonsóval, sőt, kedveli, és ugyanez fordítva is igaz. Csökkenti viszont, hogy három éve elég viharosan vált el a Ferraritól, és Luca di Montezemolo elnök nem kedvelte igazán. Továbbá jól érzi magát a Lotusnál, az autója is rendben van, vagyis a távozása valószínűtlennek tűnik. De ahogy épp ő maga mondta, "itt semmit nem lehet kizárni".

Az Index tippje 2012-re

McLaren: Button (fix)-Rosberg

Ferrari: Alonso (fix)-Perez

Mercedes: Hamilton-Schumacher

Red Bull: Vettel (fix)-Webber (fix)

Lotus: Raikkönen-Grosjean

Force India: di Resta-Hülkenberg

Sauber: Kobajasi-Sutil

Williams: Maldonado-Senna

Toro Rosso: Ricciardo-Vergne

Caterham: Kovalainen-Petrov

Marussia: Glock-Pic

HRT: De la Rosa-Karthikeyan

Grosjean & Kovalainen

A harmadik, legkevésbé nyilvánvaló átigazolási szál a Lotust érinti, és nem Raikkönen, hanem társa, Romain Grosjean miatt. A francia gyors, de idegileg nem tűnik az igazinak, bizonyítja ezt monzai eltiltása is. Állítólag nem lennének szomorúak, ha meg tudnának tőle válni, és a helyére egy másik finnt igazolnának, a Caterhamtől Heikki Kovalainent. Kovalainen Raikkönen legjobb haverja az F1-ben, és ez lehetne a nagy visszatérése a versenyképtelen kiscsapattól a mezőny egyik feltörekvő istállójához.

+1 - Adrian Sutil

A német idén kimaradt a Forma-1-ből, ám úgy hírlik, jövőre visszakerül. A jelenlegi állás szerint excsapatánál, a Force Indiánál vagy a Saubernél szabadul fel ülés, a kettő közül bármelyik ideális lenne neki.

Akik biztonságban vannak

Rend van a Red Bullnál, Webber rég leszerződött jövőre is, Vettelnek még fut a hosszú távú megállapodása. A McLarennél Jenson Button, a Ferrarinál Fernando Alonso helye sziklaszilárd. A Williamsnél Pastor Maldonado tűnik annak, és Bruno Senna kirúgásáról sem beszélnek, igaz, a brazil nem nagyon teljesít, így az ő leváltása nem lenne meglepő.

Ki kell a Ferrariba Alonso mellé?

A HRT, a Marussia és Caterham igazolhat újakat, de az ő autóik nem tényezők a Forma-1-ben, csak a sokadik vonalból válogathatnak.

Meddig tart az igazolási káosz?

Elméletileg akár az év legvégéig is, de Schumacher többször megerősítette, ő és a Mercedes októberben közlik, mihez kezdenek. Az a bejelentés a hamiltonos-mercis szálat is véglegesítheti, a ferraris viszont akár tovább is húzódhat. Az olaszok ráérnek dönteni, Alonsóval biztonságban vannak, és Montezemolo elnök is sokszor elmondta, nem sietnek sehova.