Tökéletes Ferrari-pilóta, mégse viszik oda

2012.09.13. 00:04

Már 14 évesen autóversenyző lett az F1 egyik legnagyobb tehetségének tartott Sergio Perez, aki 2004-ben az amerikai Skip Barber-sorozatban mutatkozott be a motorsport felsőbb kategóriáiban. Már ekkor a mexikói telekommunikációs cég, a Telmex szponzorálta, aminek jelenléte kulcskérdés volt, illetve az ma is a karrierjében.

A gyerekpilóta gyorsan vette az akadályokat, általában sehol nem autózta ki magából a maximumot, már az igazi sikerek előtt továbblépett. 2005-ben, mindössze 15-évesen érkezett Európába, a Formula-BMW-be, két szezon után jött 2007-ben a Brit Forma-3 és eddigi egyetlen bajnoki címe: a kategória alsóbb osztályát, a National Classt nyerte meg imponáló fölénnyel - a futamok kétharmadán győzött. 2008-ban váltott az International Classra, és bár az elején még a pontversenyt is vezette, végül negyedik lett.

Sergio Perez névjegye

Szül.: 90.01.26., Jelisco, Mexikó

2004: Skip Barber (USA)
2005-06: Formula-BMW
2007-08: Brit Forma-3
2009-10: GP2
2011- : Forma-1, Sauber

Futamok: 32 (30 rajt)
Dobogók: 3
Leggyorsabb kör: 1
Pontok: 79
Legjobb vb-helyezés: 2011., 16.
Jelenlegi vb-helyezés: 9., 65 pont

2008 végén, 2009 elején mutatkozott be a GP2 Ázsia-szériájában, innét két győzelem után egyértelmű volt, hogy 2009-ben részt vesz a teljes GP2-bajnokságban. 12. hely az összetettben, viszont második egy évvel később, 2010-ben, ráadásul öt győzelemmel. Csak Pastor Maldonado zárt előtte a pontversenyben, a venezuelai lett a bajnok, majd lépett Perezzel együtt a Forma-1-be, 2011-re. Maldonado a Williamshez, Perez a Sauberhez került, előbbi hazája nemzeti olajtársaságának, utóbbi a Telmexnek hála: nem kis szponzorpénzt fizetnek protezsáltjuk csapatának a helyért.

Perez mindössze 21 évesen sem okozott csalódást, már élete első F1-futamán, az Ausztrál GP-n felhívta magára a figyelmet, amikor hetedik, pontszerző lett. Ennél is nagyobb durranás volt, hogy az egész mezőnyben csak ő volt képes egyetlen kerékcserével megtenni a távot. Pechjére csapatát később szabálytalan szárnyak miatt kizárták, helyezését elvették.

Első pontjait így hivatalosan Barcelonában, két hónappal később szerezte a Forma-1-ben, amikor 9. lett a Spanyol GP-n. Monacóban viszont keményet ütközött az időmérőn, az alagút után csapódott a szalagkorlátnak, és agyrázkódást szenvedett. Kihagyta a futamot, majd a következő, Kanadai GP-t is.

A szezon egy hetedik, egy nyolcadik és két tizedik helyet tartogatott még a számára, mindössze 14 pontot szerzett, és 16. lett a világbajnokságban újoncévében. A Ferrari viszont bevette a fiatalpilóta-programjába, így majdnem pontosan egy éve kipróbálhatott egy 2009-es F1-Ferrarit.

Perez idén robbant be igazán, amikor a második futamon, esőben a 10. helyről rajtolva felment a vezető Alonsóra, és úgy tűnt, nyerni fog. Sokkal gyorsabb volt a ferrarisnál, ám az utolsó körökben hibázott, lecsúszott a pályáról, így nem tudta befogni a kétszeres bajnokot, második lett.

Pár hónap múlva Monacóban megfutotta a leggyorsabb kört, majd Kanadában csak 15.-ként rajtolt, ám gumistratégiájának és finom stílusának hála harmadiknak ért be. Ekkor sikerült lehagynia Alonsót a dobogóért. Legjobb teljesítménye mégsem ez, hanem a hétvégi, monzai volt, amikor 12.-ként startolva lett második úgy, hogy közben mindkét Ferrarit, Massát, majd Alonsót is könnyedén előzte meg.

Telmex, az aranybánya

A Telmex Mexikó legnagyobb telekommunikációs szolgáltató cége, 1947-ben alapították. Tulajdonosa a világ egyik leggazdagabb embere, Carlos Slim, akinek vagyona 69 milliárd dollár. Több mint 52 ezer alkalmazottjuk van, és 2012-ben bő 4 milliárd dollár volt a cég nyeresége. 20-25 millió ebből Sergio Perez miatt a Saubernek, semmi.

Tehetsége kétségtelen, egyértelmű favoritnak kellene lennie Massa helyére jövőre, csakhogy Montezemolo elnök valamiért nem bízik benne. "Rutintalan a Ferrarihoz, nem bírná az itteni nyomást" - nyilatkozta Perezről épp szerdán, és kizárta, hogy már jövőre a Ferrarihoz vigye.

Egyértelmű pedig, Perez a Saubert kinőtte, tovább kellene lépnie. Montezemolót talán az bizonytalanítja el, hogy a nagy malajziai lehetőséget, amikor simán győzhetett volna, elhibázta. Mást nehéz feltételezni, ugyanis Perezben látszólag minden megvan, ami egy feltörekvő tehetségnek kell. Ráadásul nyomás alatt alig lenne, nem várnának tőle semmit, hiszen Alonso egyértelműen első számú náluk, az lenne a jó nekik, ha nem vagy csak ritkán verné meg a főpilótát. Mivel januárban még csak 23 éves, ideje is lenne a spanyol mögött várni a sorára, elméletileg ő a tökéletes választás, mégsem szerződtetik.