A lélek tartja Vettel generátorát

2012.09.21. 10:23

Két hét alatt sem tudta megfejteni a Renault, mi okozza Sebastian Vettel autójának generátorhibáját, ami miatt Valenciában, majd két hete Monzában is kiesett. Remi Taffin Renault-mérnök elmondta, azt már tudják, mi romlik el, de hogy miért, azt még mindig kutatják.

"Egyértelműen igen - felete az Autosport kérdésére, miszerint vannak-e még sötét pontok az alkatrész meghibásodásával kapcsolatban. - Reméljük, mielőbb meg tudunk tenni egynél több versenyt is egy generátorral, de ez még nem 100 százalék. Arról már van fogalmunk, mi romlik el, de 100 százalékos megoldásunk nincs. Van nem is egy ötletünk a hiba kiküszöbölésére, ezek közül egyet pénteken kipróbálunk mindkét Red Bullban, aztán kiértékeljük az eredményeket."

Vettelnél júliusban, Valenciában jött elő először a probléma, akkor az élről kiesett miatta. Utána Spában fejlesztett generátort vetett be a Renault minden motorjánál: Belgiumban gond nélkül futottak, ám Monzában újra elromlott a szerkezet Vettelnél a szabadedzésen, majd a másnapi futamon is. Emiatt most visszaszerelik a Spa előtti változatot, aminek ugye szintén volt egy vagy két hibája: Valenciában ugyanis a lotusos Romain Grosjean is generátorhibával állt ki, bár ezt a franciák valamiért nem számítják ugyanolyan problémának, mint Vettelét.

A két Red Bull pénteken Szingapúrban egy legeslegújabb fejlesztéssel fut, megnézik, hogy működik, de mivel még tesztelni kell, szombattól ők is a Spa előtti konfigurációval fognak menni. Az újat legkorábban Japánban kaphatják meg.

A Red Bull-tulaj Dietrich Mateschitz a héten felszólította a Renault-t, cserélje le a Magneti Marellit, ami a gyújtógyertyákat szállítja az istállónak, és generátort fejleszti neki - állítólag miattuk kritikus a helyzet. A Renault ezt viszont nem fogja megtenni.

Mark Webber autójában egész szezonban semmi gond nem volt a generátorral, a Renault azt sejti, Vettelét a meleg és a lassú kanyarok, vagyis a motor alacsony fordulatszáma kezdi ki, együtt. Szingapúrban mindkettőből lesz, hiába rendezik este a versenyt, remélni tudják csak, hogy minden rendben megy majd.