A Pirelli kiszemelte Kubicát

2012.09.22. 12:25

A Forma-1-es gumikat fejlesztő tesztpilótának szerződtetné Robert Kubicát a sorozatot abroncsokkal ellátó Pirelli, árulta el a márka sportigazgatója, Paul Hembery Szingapúrban. Az autosport.com-nak nyilatkozva arról beszélt, amint lehet, beültetnék a lengyelt, valószínűleg jövőre.

"A raliban és az F1-ben is dolgoznánk Kubicával, előbbi tűnik valószínűbbnek, de meglátjuk. Van pár projektünk, amibe beszállhatna. Nem tudom, jelenleg képes-e erre, de ha fizikailag rendben lesz, egy év nálunk remek pozícióba helyezheti egy 2014-es teljes visszatéréshez. Csodás lenne, ha sikerülne összehoznunk. Továbbra is akarunk pilótákat a Forma-1-be segíteni, versenyzői állás után Pirelli-tesztelőnek lenni a legjobb az F1-ben" - nyilatkozta Hembery.

Kubica jó másfél év kihagyás után pár hete indult újra autóversenyen, megnyert egy kisebb ralit Olaszországban, majd egy jelentősebbről baleset miatt esett ki. Nem sérült meg, ám előtte sokáig azért nem vezethetett, mert 2011 februárjában egy ralifutamon nagyot bukott, majdnem belehalt.

Jobb karját kis híján amputálni kellett, végül sikerült megmenteni, de teljesen még mindig nem gyógyult meg. Kubica azt mondta, fizikailag már sosem lesz a régi, ám azt még nem tudja, állapota milyen autó vezetésére teszi majd alkalmassá.

Ha összejönne a Pirelli, azzal a géppel mehetne, amit legutóbb F1-futamon is használt, a 2010-es Renault-val, mert az olaszok jövőre sem cserélik le az idei tesztkocsit. "Semmi értelme, a 2014-es szabályok annyira mások lesznek, hogy inkább a 2010-es kocsit alakítjuk majd át azoknak megfelelően" - tette hozzá Hembery.

Jelenleg Jaime Alguersuari a Pirelli fejlesztőpilótája, ám ő jövőre a Force Indiához szerződik versenyzőnek, ha a két jelenlegi csapattag, Paul di Resta vagy Nico Hülkenberg közül egyik továbbáll. Di Restát a McLarennel, Hülkenberget a Ferrarival hozták össze.