Mit iszik Schumacher, ha Kimi állja a cechet?

2012.10.04. 00:44
Az F1Racing magazin 2000 olvasói kérdésből válogatott, és tette fel a legjobbnak ítélteket Michael Schumachernek.

Ki volt a hősöd gyerekkorodban?

A gokartban először Vincenzo Sospiri, aztán Ayrton Senna. Ők ketten inspiráltak, amíg gokartoztam.

Mi a legjobb emléke Ayrton Sennával kapcsolatban?

Ez tiszta, Brazília 1994, amikor legyőztem, és ő a csatánk közben kipördült. Az, hogy hibázott, extrabüszkévé tett, mert verhetetlennek hitték. És persze az is számított, hogy a kis Benetton csapattal és a Ford-motorral senki nem várta, hogy nyerjünk, aztán úgy alakult, hogy a kocsi nagyon jóra sikerült, és a Williamset is vertük vele. Amikor kicsúszott, arra gondoltam, ez egy jó pillanat.

Ki volt a legnagyobb ellenfele?

Akit a legnehezebb volt legyőzni? Mika Hakkinen, nem kérdés.

Tényleg meg akarta ütni David Coulthardot a 98-as spái karamboljuk után?

Ööö...sosem voltam verekedős, esküszöm. Életemben nem ütöttem meg senkit, de az tény, hogy értésére akartam adni, mit érzek.

Melyik volt a legemlékezetesebb előzése a Forma-1-ben?

Volt pár. Egyet nem tudok most kiemelni, sokszor mentem kerék a kerék ellen valakivel. Ott van például a spái hakkinenes előzés, amikor ő ment el mellettem, miközben Riccardo Zonta köztünk volt. Mit is tehettem volna? Az egyik oldalt kellett választanom, a másik pilótának a másikat. Gyorsan jött, elment, ez volt a természetes. Mika manővere nagyszerűen nézett ki, örülök, hogy összejött neki.

Meg ott van a tavalyi, Kamui és Felipe elleni, montreali előzésem, amikor egy kanyarban mindkettőjüket lehagytam. Az emberek azt hiszik, ez különleges, de igazából könnyű. Ők ketten egymással harcoltak, egymást vetették vissza, aztán jött a nevető harmadik. Semmi különös. Ennél sokkal intenzívebb, igazibb versenyhelyzetek vannak, szerintem inkább azokat kellene nagyra értékelni.

Melyik a legjobb világbajnoksága az érzés szempontjából?

Nyilvánvalóan a 2000-es. 21 éves Ferrari-nyeretlenséget zárt le, én meg már öt éve nem nyertem akkor meg a vb-t. Abszolút ez volt a legnagyobb pillanatom.

Van valami, amit megbánt a karrierjében?

Jerez, 1997.

Keményebben és többet kell edzenie, hogy jelenleg Forma-1-es formában legyen?

Annyit edzem, mint régebben. Mindig is szerettem fitt lenni, és néha fittebb voltam, mint kellett. Manapság az F1 lassabb, kevésbé megterhelő, könnyebb formába kerülni ezekhez az autókhoz. Ehhez alakítottam a programom, és mindig új dolgokat keresek. Elmondanám az egész edzéstervemet, de túl rövid a kazettája.

Idegesíti valami a mai F1-ben?

A fekete arany. Ha egyetlen gumiszállító van, akkor olyan gumit kellene gyártania, ami a mezőny nagy részét kielégíti. Mindig erre célzok, amikor az abroncsokról beszélek. Most nem ez van, olyan gumit kapunk, ami pár embernél működik, ahelyett, hogy a többségnél működne. Egyéneknek kellene problémát okoznia, nem a többségnek.

Futam közben 100 százalékosan koncentrál vagy el-elkalandozik, mondjuk hogy mi legyen a vacsora?

Néha elkalandozom. Amikor a monzai egyenesben utazunk, rengeteg idő van másra gondolni. Lehet ez az autóval kapcsolatos dolog, de teljesen más is. Agyalhatsz a beszélgetésen, amit az imént a mérnököddel folytattál, előfordul ilyen. Időmérőn vagy kiélezett helyzetben viszont nincs ilyen. Csak akkor ábrándozhatsz, ha tudod, épp visszafogottnak kell lenned.

Ha egy nap Bernie Ecclestone teljesítené három kívánságát, mi lenne az?

Mindenem megvan, család, gyerekek, pénz nem téma. De mondjuk adhatna több paddockbelépőt!

Mit inna, ha Kimi állná a cehet?

Apfelschorlét, azaz almalevet szódával.

Állították már meg gyorshajtásért? Meglepődött a rendőr?

Nem, inkább megbüntetett.