Eszter, Eliza
EUR 382,54 Ft
USD 356,47 Ft
14 °C
24 °C

Az a rémisztő, hogy Grosjean nem tanul

2012.10.08. 14:05

Kiakasztotta Mark Webbert és a Red Bullt a lotusos Romain Grosjean Japánban, amikor a második kanyarban elintézte az ausztrál versenyét: hátulról belement riválisába, aki kicsúszott, és ugyan vissza tudott jönni, utolsóként kellett folytatnia.

Webber első körös ámofutónak nevezte Grosjeant, akinek ez volt idén a nyolcadik balesete a rajtnál, illetve a futamok korai szakaszában.

"Remélem, jó mélyen a tükörbe néz vagy a csapata közbelép, és rövidebb pórázra fogja. Gyors kölyök, ez kétségtelen, de ennyi baleset ezen a szinten elfogadhatatlan. Szembe kell néznie önmagával vagy a csapatának vele, mert nem csak, hogy veszélyes a többiekre, de kolosszális mennyiségű pontot is elhullajt, miközben hullanak az ellenfelek is, persze" - szólt be a franciának Webber főnöke, Chris Horner is.

A menedzser arra akar kilyukadni, hogy hiába kapott már futameltiltást is Grosjean - Monzában nem indulhatott - megint ugyanazt a hibát követte el, mint korábban.

"A legfontosabb az a hibáinknál, hogy tanuljunk belőlük. A legkiábrándítóbb, hogy ugyanaz történt meg Markkal, mint korábban Lewiszal és Alonsóval és még jópár más áldozatával előtte. Vagyis a legrémisztőbb, hogy nem látszik úgy, hogy tanulna."

Már a Lotus-főnök és egyben Grosjean menedzsere, Eric Boullier sem védi meg versenyzőjét.

"Sokat beszélgettem vele, de ő az egyetlen, aki ezt meg tudja oldani, senki más. Meg kell találni azt, amire szüksége van ahhoz, hogy lenyugodjon, és rendesen tudjon koncentrálni. Egyensúlyba kell jönnie, de mindezt önmagának kell megtennie. Korábban, az alsóbb kategóriákban forrófejűnek számított, csak aztán megjött az önbizalma. Az F1 viszont más, azon dolgozunk, hogy itt is magabiztossá tegyük a srácot. Tény, hogy le kell higgadnia, türtőztetnie kell magát a startnál, ezen dolgozunk vele már az év eleje óta. Ott volt a spái karambolja, ami drámaian is végződhetett volna, vagyis amit csinál, elfogadhatatlan. Spa után még inkább próbáltunk hatni rá, de újra megtörtént a dolog" - elemezte Grosjean problémáját már-már pszichológusként Boullier.

A 26 éves Grosjean másodéves a Forma-1-ben. Igazi második lehetőséggel került be, 2009-ben mutatkozott be a Renault-nál pár futamon, de a szezon végén ejtették. Idén térhetett vissza a volt Renault-csapat Lotusszal, és eredményekben ki is használta a ritka sanszot, háromszor is dobogóra állt.

A korai balesetekkel viszont nem tud mit kezdeni, a futamok több mint felének első szakaszában elkövetett valamit.

Vasárnap, és korábban is mindig elismerte a hibáját, most azt mondta, hülyeséget csinált, rosszul mérte fel a helyzetet, ezért ütközött Webbernek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!