Button: Idióta sauberesek vezetni se tudnak

2012.10.14. 11:39

Lesújtóan nyilatkozott a Sauber pilótapárosáról, Kamui Kobajasiról és Sergio Perezről a Koreai Nagydíjon Jenson Button. Az angolt a japán ütötte ki a második kanyarban, a mclarenes a rádión őt leidiótázta.

Kiállása után meg ezt mondta: "Ahogy látom, mindkét sauberes úgy gondolja, a futam egy körből áll. Nagyszerű kocsi van alattuk, rengeteg pontot szerezhettek volna, ha gondolkoznak. Fogalmam sincs, mit műveltek. Az első kanyarban Perez a semmiből vágott be belülre, elfékezte magát, és belement az előtte lévő kocsiba. Szélesen kellett fordulnom, ezért leszorítottam Nicót a pályáról, hogy elkerüljük a balesetet. Aztán Nicóval fej-fej mellett gyorsultunk a következő kanyar felé, nyomunkban a Sauberekkel. Én és Nico is nagyon nagyon későn fékeztünk, aztán egy nagy ütést éreztem jobbról, és láttam Kamuit elszállni. Nem is tudom, hogy tudott mindkettőnket kiütni, ez tényleg nem semmi. Nagyon alacsony vezetői tudásra vall, különösen a motorsport topkategóriájában. Nem kicsit számította el magát, hanem nagyon. Annyi előzési lehetőség van itt, a gumik miatt is és a DRS-zóna miatt, csodás a pálya előzés szempontjából, ezért is meglepő, hogy egyesek így vezetnek."

Buttonal együtt adta fel az emlegetett Nico Rosberg is. Kobajasi áthajtásos büntetést kapott, aztán a 17. körben ő is kiállt. Perez, aki jövőre Button csapattársa lesz a McLarennél, 11. lett.

"Nem, ez nem elég. Két potenciális pontszerzőt ütött ki. Meg kéne már tanulniuk, hogy a futam nem a második kanyarig tart. Nem tudom, képesek-e erre" - véleményezte a büntetést és ellenfeleit Button.

Enyhe vigasz a károsultaknak, hogy Kobajasi vállalta a felelősséget: "Az én hibám volt, sajnálom, nem akartam senkinek a versenyét tönkretenni".

Idén különösen sok rajt- vagy első körös baleset van a Forma-1-ben. Romain Grosjean szokott a főkolompos lenni, de ő múlt vasárnapi balhéja után most türtőztette magát. Pastor Maldonado is labilis, ám ezúttal vele sem volt gond, sőt, az előző három futamon sem.

Grosjeant az Olasz GP-ről el is tiltották, mert a belga futam rajtjánál tömegbukást okozott, ám, ahogy most is, általában sokkal enyhébb büntetés jár a balesetekért.