Gumisokkért kavar a Pirelli jövőre is

2012.10.18. 17:58

Felforgatta a Forma-1-et a szezon elején a kiszámíthatatlan Pirelli gumi, a beszállító termékének viselkedését hónapokig nem sikerült kiismerniük az istállóknak. Leginkább emiatt fordulhatott elő, hogy az első hét futamon hét különböző pilóta nyert, köztük Nico Rosberg Mercedesszel és Pastor Maldonado Williamsszel.

A rend nagyjából júniusra állt helyre, május vége óta újra csak a Red Bull, a McLaren és a Ferrari, vagyis a három topcsapat nyert futamot. A versenyek jóval unalmasabbak is azóta.

A csapatok egyhangúlag azt szeretnék, ha jövőre a gumikáosz elmaradna, ám az első jelek szerint újra meglepetésekre lehet számítani, még ha azt nem is tudni, mekkorákra: a napokban a Pirelli elküldte az első adatokat a jövő évi gumispecifikációkról, és a McLaren technikai igazgatója, Paddy Lowe máris váratlan dologra bukkant.

"Az új gumik nem kicsit lesznek nehezebbek, ami meglepett. Úgy tudtuk, nem lesznek jelentős változások, ami nálam nem jelentene jelentős súlymódosulást, de itt igenis erről van szó" - nyilatkozta az Autosportnak.

Paul Hembery Pirelli-főnök csak nagyon felületes felvilágosításra volt hajlandó: "Elkezdtük elmagyarázni a csapatoknak, most kapják meg az első információkat a gumikról. Egy központi szerverre töltjük fel az adatainkat, ahol egyszerre férhetnek hozzá, így senki nem kerül előnybe. Lesz pár változás a gumin, különösen az aerodinamikai tulajdonságaiban. A gyakorlatbeli dinamikája is módosul".

Hogy ez konkrétan mit jelent, csak hónapok múlva derül ki, de az biztos, hogy a Pirelli a múlt héten Jaime Alguersuari tesztpilóta segítségével befejezte a 2013-as abroncsok fejlesztését.

A drukkerek és Bernie Ecclestone rajongtak a kiszámíthatatlanságért, az F1-főnök az év elején többször is elmondta, örül, hogy a Pirelli megkavarta az erőviszonyokat. Nem úgy pár pilóta, köztük Michael Schumacher, aki tavasszal többször keményen beszólt a gumigyártónak, és sikertelensége legfőbb okaként is azt jelölte meg.