Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Vettelt kizárták, a depóból rajtol

2012.11.03. 19:38 Módosítva: 2012.11.03. 19:40

Nem jutott vissza önerőből a depóba az Abu-Dzabi GP időmérőjének végén Sebastian Vettel autója, a pilótát a csapat utasította, hogy állítsa le a kocsit a pálya szélén. Délután a felügyelők közölték, vizsgálják az esetet, majd kiderült, Vettelt kizárták az időmérőről: harmadik helyett utolsóként kellene rajtolnia vasárnap, de a csapat inkább a boxból startolást választotta.

Az autóknak saját lábukon kell visszajutniuk a depóba, kivétel, ha technikai probléma van. Ez történt, a felügyelők el is fogadták az istálló indoklását, csak hogy az ellenőrzésnél nem sikerült egy liternyi üzemanyagmintát venniük a motorból, így nem maradt más, ki kellett zárniuk a világbajnokot. Mintaadás kötelező, vagyis a kocsiból kifogyott a benzin, Vettelt ezért büntették.

Korábban Vettel azt mondta, nem tudja, mi történt, az istálló és a motorszállító Renault nem nyilatkozott az ügyben. Estére annyit elárultak, hogy az üzemanyagrendszerben akadt gond. A depót az indulásra azért választották, mert így változtathatnak az autó beállításain, hozzányúlhatnak a géphez az éjszaka.

"Az egyik legjobb síugró mondta egyszer, hogy minden esély egy lehetőség, és én sok esélyt látok még holnap" - filozofált Vettel, miután értesült a sorsáról.

Büntetésével a negyedik helyezettől kezdve mindenki előrelép eggyel, vb-riválisa, Fernando Alonso hetedikből hatodik lesz, és nagy esélyt kap, hogy csökkentse összetettbeli 13 pontos hátrányát.

Idén egyszer már előfordult hasonló eset, Barcelonában Hamilton sorolták vissza ugyanilyen okból. Ő akkor pole pozíciót bukott.