no

Szigorítás a gumiszerű RBR-orrkúp miatt

2012.11.16. 10:47

Csavart egyet Sebastian Vettel orrkúpján az abu-dzabi futamon a szerelő, amikor kicserélte az alkatrészt, majd előkerült egy leleassított kép, amin menet közben látszik, a Red Bull légterelője mintha gumiból lenne, úgy deformálódik kanyarodás közben.

A téma a hétvégi Amerikai GP helyszínén elő is jött, Charlie Whiting FIA-képviselő és technikai ellenőr elmondta, jövőre tovább szigorítják a teszteket ezen a területen. Idén szeptemberben egyszer már keményítettek a vizsgálaton, de a Red Bull - és mindenki más - azon is átment. A lényeg, hogy rugalmas elem nem lehet a kocsin, de a képek szerint mégis van.

"Új teszteket próbáltunk bevezetni, de a szilárdság, illetve annak hiánya probléma, úgyhogy jövőre eggyel tovább lépünk. Amit a legutóbbi futamon a Red Bullon láttunk, az extrém, a szerelő a kameránál fogva csavart egyet a szárnyon, hogy le tudja venni" - idézte az Autosport Whitingot.

A szakember állítja, több istálló is használja ezt a megoldást, csak épp a Red Bullnál tűnt fel. Az idei két futamra már nem szigorítanak, tehát Vettelék és mások autója is szabályos.

C 5 Articolo 11971 paragrafi paragrafo 0 testoParagrafo 1.gif

"Azt hiszem, ha másik istállónál történt volna hasonló csere, ott is ilyesmit csinálhattak volna. Meggyőződésünk, hogy a Red Bull nem hajlékonyabb, mint bármely más autó azon a ponton, vagyis furcsa látvány volt, amire senki nem számított, mégis elfogadható."

Nem tudni, milyen anyagból lehet az az elem, de biztosan javítja a gép menetteljesítményeit. Ez lehet a zseniális tervező, Adrian Newey legutóbbi találmánya.