Hamilton búcsúversenyén tehet keresztbe

2012.11.21. 15:46

Lewis Hamilton az utolsó versenyére készül a McLarennél, a következő szezontól a Mercedesben folytatja. Oda akarja tenni magát, akár a világbajnokság alakulásába is beleszólhat.

„Brazília több emlékezetes versenyünk helyszíne volt már, a mostani egy igazán nagy futam lesz nekem. Utoljára versenyzek a McLarennel mögött, minden körbe beleadok majd mindent. Múlt héten Austinban életem egyik legjobb futamát mentem, vasárnap pedig Interlagosban egy győzelmet szeretnék búcsúajándéknak adni a csapatomnak" – mondta a brit pilóta. Ha előző heti formáját hozza, akkor ott lehet az esélyesek között, bár nyerni még egyszer sem tudott Brazíliában. „Ezúttal ez lesz a cél" – tette hozzá.

Korábban a csapatvezető, Martin Whitmars is arról beszélt, öt közös év után az utolsó közös versenyük biztos nem lesz érzelemmentes, szeretnének szépen búcsúzni egymástól.

Hamilton az austini győzelmével nagy szívességet tett Alonsónak, ha nem előzi meg a versenyen a vb-t vezető Vettelt, akkor a spanyol most nem tizenhárom, hanem húszpontos hátrányban lenne. A brit korábban már kijelentette, Alonsónak szurkol a vb-versenyben, Brazíliában az ő segítségére is szüksége lehet a Ferrari-pilótának.

A tizenhárompontos hátrány azt jelenti Alonsónak, hogy legalább a harmadik helyen kellene végeznie úgy, hogy közben Vettel nem szerez pontot, azaz a tizedik mögött ér célba. A vb-t vezető német idén, amikor célba ért, csak egyszer végzett olyan helyen, ami nem ért pontot. A Maláj Nagydíjon tizenegyedik lett, Alonso azt a GP-t megnyerte.

Sebesség alapján egyértelmű, hogy Hamilton és Raikkönen szállhat versenybe a két éllovassal, a legutóbbi két versenyt pont nekik sikerült megnyerni. Raikkönen Lotusát a szezon során folyamatosan fejlesztették, ráadásul a finn bármikor produkálhat váratlant, Austinban például Hülkenberget előzte meg egy nagyszerű manőverrel. A Lotus-versenyzőnek Brazíliában jól megy, 2007-ben ott lett világbajnok.

Hamilton még szeptember végén jelentette be, hogy elhagyja a McLarent, és a Mercedeshez igazol, Michael Schumacher helyére érkezik, aki a szezon végén visszavonul.