Öt éve minden róluk szól Brazíliában

2012.11.22. 10:50

A Red Bullnak az elmúlt három évben nem volt ellenfele Brazíliában, a 2007-es és 2008-as futamok még a Ferrariról szóltak. Webber már kétszer nyert Interlagosban, Vettel tavaly. Alonsónak egyszer sem sikerült, második volt a legjobb helyezése.

A Ferrarinak 2007-ben minden összejött

Az öt évvel ezelőtti brazil GP-n pole pozíciót, győzelmet és vb-címet is ünnepelhetett a Ferrari Interlagosban. Massa megszerezte a pole-t Lewis Hamilton előtt, a vb-re hajtó Raikkönen a harmadik helyről indult a szezon utolsó futamán.

Raikkönen remek versenyzéssel megnyerte a GP-t, és úgy lett világbajnok, hogy Brazília előtt még csak harmadik volt az összetettben. A Ferrari ráadásul kettős győzelmet aratott, Massa futott be másodiknak Alonso előtt, aki egy ponttal maradt le a pontversenyben Raikkönen mögött. A Red Bull-lal Coulthard a kilencedik lett, Webber nem fejezte be a versenyt.

Négy éve is Brazíliában zárták a szezont a versenyzők, a hétvége ismét a Ferrariról szólt, de a verseny végén mégsem örülhettek. Az időmérőn a vb-második Massa hazai közönség előtt közel fél másodperccel volt gyorsabb a Toyotát a második helyre kvalifikáló Trullinál, a harmadik a szintén ferraris Raikkönen lett.

A szakadó esőben megrendezett verseny minden idők legdrámaibb világbajnoki hajráját hozta. Massa simán megnyerte a futamot, de még sem lett vb-győztes, Hamilton ugyanis az utolsó körben megelőzte Glockot, és egy ponttal megnyerte a világbajnokságot. A Red Bull-Renault nem tudott beleszólni a versenybe, Webber kilencedikként zárt, Coulthard kiesett.

Átveszi az uralmat a Red Bull

Az Abu-Dzabi Nagydíj előtt rendezett 2009-es brazil versenybe az időjárás is beleszólt. Az időmérő közel három órásra nyúlt a trópusi vihar miatt, Barichello szerezte meg az első rajthelyet. Webber a RBR-rel második, a ferraris Raikkönen ötödik, Vettel a tizenhatodik helyről startolt.

Alonso a második körben kiesett, a folytatásban két Red Bull végig az élmezőnyben autózott. A versenyt végül Webber nyerte, Vettel a negyedik helyig verekedte előre magát. Kimi Raikkönen ötödikként indult, de nem tudott feljebb jönni, a hatodik helyen zárt, csapattársa, Fisichella tizedik lett.

Csapat Pole (2007 óta) Győzelem (2007 óta)
Red Bull 1 3
Ferrari 2 2

A 2010-es szezont is az Abu-Dzabi-futam zárta. Brazíliában egy héttel korábban versenyzett a mezőny. A pole-t Hülkenberg szerezte meg a Williamsnek, mögötte a két Red Bull volt a leggyorsabb, Alonso (már a Ferrarival) az ötödik helyen kvalifikálta magát, Massa a kilencedikről indult.

A rajt után a Red Bull-versenyzők rögtön az élre álltak, és a verseny végéig ott is maradtak. Bár Alonso az utolsó körökre 2,5 másodpercre megközelítette a Vettel mögött második Webbert, de befogni már nem tudta, harmadik lett, Massa csak tizenötödikként ért célba. A rendkívül szoros világbajnoki hajrát (Alonso 246, Webber 238, Vettel 231) végül Vettel nyerte egy héttel később, ezzel ő lett a legfiatalabb Forma–1-es világbajnok.

Tavaly teljes volt a Red Bull-dominancia a szezon utolsó versenyén, ahova Sebastian Vettel már világbajnokként érkezett. A német és Webber két tizeddel volt gyorsabb az időmérő edzésen a McLareneknél, Alonso az ötödik rajthelyet szerezte meg, Massa hetedikként indult.

A német a versenyt is vezette egy ideig, de váltóproblémái miatt csapattársa, Webber megelőzte, és meg is nyerte a futamot. Vettel lett a második, tizenegy másodpercet vert a harmadik Buttonra. Alonso a negyedik helyre jött fel Hamilton kiesése után, Massa pedig az ötödikként ért célba.

A 2012-es utolsó szezon versenye előtt Alonsónak tizenhárom pontot kellene hoznia Vettelen. A spanyol pilóta versenyt még sosem nyert Brazíliában, kétszer volt második, 2006-ban és 2008-ban. Vettelnek tavaly a váltó okozott gondot, de így is második lett, idén a generátor miatt aggódnak a Red Bullnál a sorsdöntő verseny előtt.

Ha a német kiesne, vagy csak egy pontot szerez, akkor Alonsónak legalább a harmadik helyet kellene megszereznie, hogy világbajnok legyen. A spanyol úgy is vb-győztes lehet, ha győz, és közben Vettel legfeljebb ötödik, ha második, Vettel pedig legfeljebb nyolcadik lehet.