Átfogó vizsgálatot rendel el a Ferrari-elnök

2012.11.27. 14:47

Az istálló teljesítményével elégedett, de a gyárban mindenre kiterjedő vizsgálatot akar a Ferrari-elnök Luca di Montezemolo a vasárnapi vb-kudarc után. Fernando Alonso csak második lett, három ponttal kikapott Sebastian Vetteltől.

"Ami idén történt, az történt tavaly is. Emiatt mélyelemzést és a munkafolyamatok, illetve a munkaszervezés felülvizsgálatát, valamint fejlesztését fogom kérni, mert jövőre az első futamtól kezdve nyerő autóra van szükségünk, és ez az utóbbi két évben nem történt meg" - nyilatkozta a Gazzettának Montezemolo.

Tavaly szinte egész évben, idén az indulásnál volt versenyképtelen a Ferrari. Májusban valamennyire helyrepofozták, de inkább Fernando Alonso hibátlan vezetése és az istálló nagydíjakon nyújtott teljesítménye tartotta nyerés közeli pozícióban az olaszokat. A gép sosem robbant le, ám nem volt igazán gyors.

"Bánjuk és sajnáljuk, hogy nem nyertük meg a címet, főleg mert mindig győzni akarunk, és ezúttal is közel kerültünk. Büszke vagyok a csapat munkájára, hogy a legmegbízhatóbb autót gyártotta, sose szúrta el a taktikát és soha nem hibázott a kerékcseréknél. A csapat megtette a magáét egészen a végsőkig."

   ferko1

A fő probléma az volt, hogy Alonso a július közepi Német GP óta, amit az esős időmérő miatt pole pozícióból kezdhetett, vagyis 10 futamon, a szezon teljes második felében egyszer sem került az első sorba, és mindössze egyszer érte el a másodikat. Hátrébbról indulva meg szinte lehetetlen nyerni - a Német GP után a spanyol nem is győzött többször.

"Az autó nem volt elég gyors, hogy a rajtrács élére kerüljünk, ez volt a fő probléma egész évben. Fernando még keményebben fogja nyomni, tudja, legyőzhetetlen lesz egy versenyképes gépben" - motiválta Alonsót az elnök.

Stefano Domenicalinak ötödik csapatfőnöki évében sem sikerült egyéni vb-t nyernie a Ferrarival, ennek ellenére biztosnak tűnik a helye. Még akkor is, ha a hibák egyértelműek és ugyanazok évek óta, ráadásul maga Domenicali is látja és ki is mondja ezeket: a Ferrarinál nincsenek fejlesztések, hiányoznak az ötletek. Valójában a Jean Todt vezette álomcsapat 2007 végi felbomlása óta stagnálnak.

   nandoko11

"Versenyzésben mi voltunk a legjobbak, a kerékcseréknél, a stratégiákban és a megbízhatóságban szintén - szajkózta ugyanazt Domenicali, amit Montezemolo mondott. - Nem a miénk volt a leggyorsabb autó a szezon elején, és annak második felében képtelenek voltunk fejleszteni. Ezen dolgoznunk kell. Természetesen vannak ötleteink, mert tudjuk, miben bizonyultunk kevésnek. Nagy árat fizettünk az időmérőkért, ez vetette vissza a teljesítményünket a futamokon."

Ha vannak ötletek, akkor érthetetlen, hogy miért nem jönnek ki, megmagyarázhatatlan, hogy miért nem sikerült Alonso Ferrariját legalább a pár szezon végi, mindent eldöntő időmérőre ütőképessé tenni.