Bernie-nek befellegzett, állítja Montezemolo

2012.12.25. 17:02

Egyre komolyabban lobbizik a Ferrari Bernie Ecclestone ellen. Az elnök Luca Di Montezemolo durván beszólt neki a vb-vereségük utáni Vettel-előzésügyben, amire replikázott az F1-elnök. A hétvégén Montezemolo a brit Independentnek adott interjút, és újra keményen ekézte.

"Modernebb szemléletű emberekre van szükségünk. Mindig azt mondom Bernie-nek, hogy az egy emberes irányításnak befellegzett. Csapatra van szükség. Pozitívan kell hozzáállnunk ehhez a kérdéshez, és a jövőbe tekinteni. Nagyon közel vagyunk hozzá, hogy új lapot nyissunk a Forma-1-ben. El kell ismernünk Bernie érdemeit, de tovább kell lépnünk" - nyilatkozta.

Montezemolo állítja, a 82 éves Ecclestone már öreg és szenilis ahhoz, hogy egyedül vigye a Forma-1-et, amit közel 40 éve irányít. Ecclestone példaképe viszont Montezemolo exfőnöke, Enzo Ferrari, aki 90 évesen is képes volt irányítani a vállalatát.

Montezemolo csak 65, ám azt mondja, ő sem lesz már sokáig a bizniszben: "Pár év, és már én sem leszek a Ferrarinál. Valaki jön a helyemre. Előbb-utóbb Bernie-re kerül a sor, aztán meg rám."

Az F1-ben tradicionálisan azok értek el sikereket, akik alávetették magukat egy ember döntéseinek. A Williams Sir Frank Williams, a McLaren Ron Dennis, a Benetton, illetve utódja, a Renault Flavio Briatore, a Ferrari Montezemolo alatt virágzott, de a Red Bullnál is szinte teljhatalma van Chris Horner csapatfőnöknek.

A vállalati modell sosem működött, a Toyota milliárdokat költött, majd kivonult egyetlen győzelem nélkül, a Honda szintén, és ugyanígy végezte. A Mercedes a világbajnok Brawn GP-t vásárolta fel három éve, de a független istálló sikereit nem sikerült eddig megismételni: három szezon alatt egyetlen futamgyőzelmet tudtak összeszenvedni.