A McLaren örül, ha nem robban le

2013.03.12. 14:11

Csak pontszerzésben reménykedik a hétvégi nyitófutamon a McLaren: bár a teszteken jól mentek, most is a szokásos megbízhatósági probléma fenyegeti őket - állítja Martin Whitmarsh csapatfőnök. Az ok, hogy a kocsi vadonatúj, így nem eléggé kipróbált és bizonytalan.

"Egy új kocsival sosem lehetsz annyira magabiztos, mint szeretnéd, mert ha stabil és megbízható, gyorsabbá, könnyebbé, aerodinamikailag kifinomultabbá akarod tenni, mindig van min javítani. Olyan alapokat fektettünk le, ami biztosítja, hogy a szezonban végig tudunk rá építeni, képesek leszünk rajta fejleszteni. Emiatt még bizonytalanabbul megyünk az első futamra, még ha 5000 kilométert teszteltünk is" - nyilatkozta Whitmarsh a formula1.com-on.

Míg a legtöbb rivális csak módjával nyúlt hozzá az előző évi gépéhez a kevés szabályváltozás miatt, a McLaren rendesen belenyúlt, hogy nagyobb tere maradjon fejleszteni, és ezzel a lehetőségével élni is akar, akár a megbízhatóság árán is.

"Tisztában vagyunk a kocsi állapotával, figyelünk rá, de az nem történhet meg, hogy azért nem fejlesztünk rajta, hogy (az új alkatrésszel) nehogy elromoljon. Tiszta sor, kockázatot vállaltunk, átalakítottuk a tavalyi kocsit, amivel pedig megnyertük az utolsó két futamot. Könnyű lett volna azt foltozgatni, de inkább jócskán átépítettük, hogy még gyorsabbá tegyük, és hogy 19 versenyen át fejleszthető legyen."

  jbgabona

A McLarennek az utóbbi 20 évben, a modern Forma-1-ben, mindig is a megbízhatóság volt az achilleszsarka. 2000-ben Mika Hakkinen azért veszítette el a világbajnokságot az utolsó előtti futamon, mert Indianapolisban lerobbant a McLaren, míg félévvel később az utolsó körben ment alatta tönkre a kocsi a Spanyol GP-n. 2005-ben Kimi Raikkönen hiába nyert több futamot, hetet, mint Fernando Alonso, esélye nem volt a vb-címre, amit így a spanyol simán elvitt. Tavaly Lewis Hamilton négyszer, Jenson Button háromszor győzött, annyit nyertek, mint a világbajnok Red Bull, pilótáik mégsem kerültek még az első háromba sem a pontversenyben: a sok technikai hibából adódó kiesés miatt csak 4-5. helyen végeztek.

Az idei sorozat a hétvégén kezdődik Ausztráliában.